Med en befolkning på 1,3 milliarder er Indien det andet mest folkerige land i verden. Befolkningen bliver hele tiden rigere, og den voksende middelklasse efterspørger sikre fødevarer. Derfor er Landbrug & Fødevarer med på et fire dage langt eksportfremstød til Indien, der begynder i dag.

Den danske delegation til Indien - med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og Landbrug & Fødevarers administrerende direktør Karen Hækkerup i spidsen for 21 virksomheder og organisationer - markerer begyndelsen på en fornyet samarbejdsrelation mellem de to lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Besøget giver nogle konkrete muligheder for danske eksportvirksomheder inden for fødevarebranchen. Indien er verdens anden mest folkerige nation og har på længere sigt et stort potentiale. Både for eksport af fødevarer, fødevareteknologi og knowhow, siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer.

Blandt de oplagte eksportmuligheder peger Karen Hækkerup på eksport af danske avlsdyr og genetik:

- Indien er godt nok verdens største producent af mælk, men en dansk ko yder op til 20 gange mere end en indisk, så der er et kæmpe potentiale for at løfte produktiviteten, siger hun.

Indien er det nye Kina

Ifølge Karen Hækkerup er der også gode muligheder for eksport af danske kvalitetsfødevarer til Indien:

- Den indiske middelklasse vokser hurtigt og i takt med, at inderne får flere penge mellem hænderne, opstår der en stigende bevidsthed om dyrevelfærd, fødevaresikkerhed og kvalitet. Det er den samme udvikling, vi så i Kina for 10-15 år siden, og i dag er Kina et af de største eksportmarkeder for den danske fødevaresektor, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt er landbruget og fødevareklyngen helt central for udviklingen i Indien. Mere end halvdelen af den indiske befolkning er afhængige af jobs i landbruget. Samtidig er der en udbredt mangel på fødevarer og store problemer med underernæring i landet.

- Det skyldes især et enormt spild af fødevarer, inden de når frem til den enkelte forbruger: Over 40 pct. af landbrugs- og fødevareprodukterne i Indien går tabt på vejen til forbrugeren; blandt andet fordi der ikke er velegnede lagerforhold, transportmuligheder eller velfungerende kølekæder, siger Karen Hækkerup.

Det er så omfattende et problem, at det årlige tab i omfang svarer til hele Storbritanniens samlede landbrugsproduktion.

- Den danske landbrugs- og fødevareklynge har løsningen på en række af udfordringerne i Indien. Derfor har vi også ganske store forventninger til besøget, siger Karen Hækkerup.

De deltagende virksomheder og organisationer på "World Food India", der er Indiens største landbrugs- og fødevarekonference, er:

Artiklen fortsætter efter annoncen

AAK Denmark

Aasted ApS

A.P. Møller-Mærsk A/S

Carlsberg Group

Chr. Hansen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danfoss A/S

EKF - Denmarks Export Credit Agency

ESS-FOOD/Danish Crown

European Protein

Food Nation

Artiklen fortsætter efter annoncen

FOSS Analytical A/S

GC Rieber Compact A/S

Gea Process Engeneering A/S

Indian Danish Chamber of Commerce

Investment Fund for Developing Countries (IFU)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mille Food A/S

Novozymes A/S

Orana A/S

Roskilde University, Dep. of Social Sciences and Business

Viking Genetics Fmba

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vilofoss