Aarestrup Planteskole, er en af de danske planteskoler, som kan levere planter til etablering af pilekulturer på landbrugsjord, men planteskolen er bekymret for, at der tilsyneladende er et meget ensidigt fokus på pil hos landbruget og politikerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ved, at mange nåletræer kan producere lige så meget tørstof pr. hektar som pil, men nåletræerne skal hverken gødes eller sprøjtes, hvilket er tilfældet for pil, siger Esper Thygesen, Aarestrup Planteskole.

Dertil kommer, at nåletræer har et bedre CO2-regnskab i kraft af, at noget af træet kan anvendes som gavntræ og dermed binder CO2 i flere år.

Pil har ulemper

Aarestrup Planteskole peger desuden på flere ulemper ved pil.

Landskabelig variation med gran

Esper Thygesen nævner arter som sitka, grandis, lærk, douglas og for den sags skyld rødgran som velegnede alternativer til pil. Men grantræer har i mange år været politisk ukorrekte.

Uheldig ændring af landskabet

Pil er ifølge Esper Thygesen en hurtig, men kortsigtet løsning, som kan komme til at ændre det åbne landskab meget uheldigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nåletræ kan bruges til mere

Den traditionelle produktion af nåletræ har ifølge Aarestrup Planteskole mange oplagte fordele sammenlignet med pil.

- Slutproduktet har mange anvendelsesmuligheder, og høsttidspunktet kan afpasses efter markedsbehov og efterspørgsel. Ved produktion af nåletræ har man endvidere mulighed for at lade en del af produktionen gå til emballage, industri eller konstruktionstræ, mens den mindst værdifulde del anvendes til energiproduktion, siger Esper Thygesen.

Og det fremhæver han som et stort plus, fordi den del af træet, som anvendes til konstruktion og byggeri, binder CO2 i meget lang tid.

- I de fleste tilfælde er der oven i købet tale om en dobbeltfaktor, da træet samtidig erstatter andre CO2-forbrugende byggematerialer, tilføjer han.

Forenkling af ordninger

Esper Thygesen mener, at nåletræerne bør med i den danske strategi for bioenergi, og at det helt konkret kan ske ved blandt andet at justere de nuværende regler for skovrejsning på agerjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man vil dels kunne fremme og dels forenkle ordningen ved at udbetale samme tilskud for alle arealer, der ikke er minus-områder. Og en nåletræsproduktion kan tilgodeses og fremmes med arealtilskud på linje med energipil, mener han.

Esper Thygesen og en kollega har skrevet om emnet på Aarestrup Planteskoles hjemmeside, hvor der også ligger meget detaljerede skemaer med fordele og ulemper ved henholdsvis pil og gran.

Skemaet kan også findes på Maskinbladet.dk.