Forberedelserne til Hjørring Dyrskue er for længst gået i gang. I år dyster 644 dyr og deres ejere om en række titler, hvor det gælder om at have detaljerne i orden. For 12-årige Verner Torensma er det første gang, han deltager i konkurrencen.

Når Hjørring Dyrskue åbner vil der være mulighed for at komme helt tæt på dyrene. I anledning af dyrskuet er de dog gjort fint i stand efter alle kunstens regler, og udstillerne har trænet med dyrene, så de kan gå roligt, når de skal bedømmes i ringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes det er sjovt. Jeg har aldrig før prøvet at klippe en hel ko, så det skulle jeg lige se, hvordan man gør.

Verner Torensma, dyrskue-debutant

12-årige Verner Torensma fra Stengården ved Agersted er en af dette års deltagere. På bedriften er der 200 malkekøer, og når Verner træder ind til bedømmelse, vil det være første hans første gang.

- Når jeg har været til dyrskue, så har jeg altid tænkt, at det kunne være en sjov og fed oplevelse selv at trække et dyr og få det bedømt. Derfor spurgte jeg min far, om jeg måtte være med, og det fik jeg lov til, fortæller Verner Torensma.

Selvom Verners far, Jaap Torensma, har været til dyrskue stort set hvert år i de 16 år, han har haft malkekvæg, så har han aldrig selv deltaget som udstiller.

- Jeg synes ikke, at jeg har haft tiden til det, men når Verner selv kommer og spørger, så skal han også have lov til at prøve. Derfor har vi tilmeldt en 10 måneder gammel jerseykvie til bedømmelse, siger Jaap Torensma.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu gælder det bare om at få de sidste detaljer på plads. Det fik Verner blandt andet til "før dyrskue aften" arrangeret af LandboNord og Viking Danmark. Her fik udstillerne et par staldtips til hvordan de skal trække dyrene rundt i ringen, men også hvordan de skal klippes, så de fremstår så fejlfri som muligt.

- Jeg synes det er sjovt. Jeg har aldrig før prøvet at klippe en hel ko, så det skulle jeg lige se, hvordan man gør. Kvien, vi har valgt, har jeg gået med siden den var helt lille, så vi er trygge ved hinanden. Inden dyrskuet skal vi have den vasket og klippet, så den bliver rigtig fin til bedømmelse, siger Verner Torensma.

Blandt de 644 dyr til bedømmelse findes blandt andet 259 malkekvæg, 119 kødkvæg, 90 heste og 17 får.