Dansk svineindustri eksporterer biprodukter fra grisen til fjerntliggende lande som Kina og Thailand. Hos Danish Crown bliver biprodukter fra grise i gennemsnit transporteret 5.623 kilometer i fugleflugtslinje fra Danmark til Fjernøsten. Det skriver Foodculture.dk.

Andre udskæringer

De danskere forbrugere foretrækker at spise rent, skært kød, mens man i Asien er mere åbne for at spise andre dele af grisen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Teknologien gør, at vi kan udnytte nogle ting bedre, eksempelvis blod, dertil kommer, at Kina og flere fjernasiatiske markeder er mere åbne over for andre måder at få proteiner på, siger underdirektør i Danish Crown, Søren Tinggaard til Foodculture.dk.

For den danske svineindustri betyder det, at der er mulighed for at tjene penge på at sælge biprodukter fra grisen frem for at betale for bortskaffelse.

Kina største aftager

Det er hovedsagligt Kina og Hong Kong, der efterspørger biprodukter fra grisen. Ud af en samlet eksportværdi på knap 2,6 milliarder kr. i 2014 aftog Kina og Hong Kong ifølge Foodculture.dk 59,7 procent heraf.

Hos Landbrug & Fødevarer er der begejstring for eksporten af biprodukterne:

- Det er genialt, at vi har formået at eksportere de ting, som danskerne ikke selv har tradition for at spise, siger Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby til Foodculture.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger også, at eksport af biprodukter er en yderst intelligent minimering af madspild.

- Hele grisen bliver brugt, der er sådan set ikke noget der går til spilde, siger Thomas Søby.