Jacob Korsgaard driver bedriften Nørreriis nær Hinnerup vest for Aarhus. Foruden de 450 hektar planteavl driver han også en noget utraditionel maskinstation. Han høster nemlig for kunder fra Hinnerup til Slovakiet - og har gjort det i flere år.

- Ved at udnytte mejetærskerne fuldt ud, giver det en solid bundlinje og et godt ekstra ben at stå på i bedriften, fortæller Jacob Korsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han høster blandt andet for Dan-Slovakia Agrar i Slovakiet, som har 6.000 hektar i markplanen.

- Høsten i Slovakiet starter sidst i juni, og sidst i juli er maskinerne færdige. Derefter transporterer jeg dem til Danmark, hvor høsten fortsætter med knap 3.000 hektar kornhøst.

Allerede i september transporterer Jacob et par af maskinerne tilbage til Slovakiet, hvor majshøsten starter.

- Og her kører maskinerne faktisk helt til december i majsen. Først i våde majs og derefter i tørre majs som høstes med kolbebord, siger Jacob Korsgaard, som kan fortælle, at hver maskine i gennemsnit høster 2.500 hektar.

Stor kapacitet

Sammen med to polske og en tysk kollega er Jacob en del af et netværk, som til sammen ejerover 60 mejetærskere, som høster i de østeuropæiske lande som Slovakiet, Rumænien, Bulgarien, Tjekkiet, Baltikum, Tyskland samt Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ikke to år, som er ens, og derfor er det rart, at have nogle kollegaer, som laver det samme som jeg, hvor jeg har mulighed for at trække på deres maskiner, og vi kan hjælpe hinanden igennem den forholdsvis lange høstsæson, fortæller Jacob Korsgaard, som påpeger, at hans tyske kollega råder over 17 mejetærskere.

Det er også store landbrug, som har Jacobs interesse, og de store kunder kan også se store fordele i at benytte Jacob til høstarbejdet.

Danske Ole Hjelm er bosat i Slovakiet, og er driftsleder hos den danskejede bedrift, Dan-Slovakia Agrar. På den danske bedrift råder man selv over én mejetærsker til høst af 6.000 hektar jord - resten er blevet varetaget af Jacob siden 2014.

- Ved at benytte maskinstationen til høstarbejdet kan man fokusere på andre områder i den travle høsttid, fortæller Ole Hjelm, som blandt andet fremhæver gyllen fra bedriftens store griseproduktion, som en væsentlig årsag til at det er en fordel at benytte maskinstationen i høsten:

- Foruden at få gyllen bragt ud rettidigt, kan vi også fokusere på de omkringliggende opgaver ved høsten. Det er ikke meget ved at ofre mange hundrede tusind euro i nye mejetærskere, hvis ikke resten af kæden følger med. Ved at benytte maskinstationen sikrer vi den nyeste teknologi på marken, samtidig med, at vi kan bruge vores eget mandskab der hvor det giver mening, ved eksempelvis korntransport og gyllehåndteringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikre maskiner

Til sæson 2016 fik Jacob Korsgaard leveret fire nye Claas Lexion 770 med et skærebord på 35 fod. Den ene af maskinerne er byttet til kommende sæson, mens de tre øvrige skal køre endnu en sæson.

- Jeg har ikke en fast udskiftningsstrategi endnu. Der har ikke været to år, som har været ens, og derfor har det afhængt meget af hvordan sæsonerne har set ud, fortæller Jacob, som siden 2011, hvor høsteventyret for alvor startede op har købt ni nye mejetærskere og én brugt.

- Jeg har en forventning om at komme ind i en strategi, hvor jeg vil bytte to mejetærskere hvert andet år, for på den måde at have to nye hvert år.

Valget af Claas-maskiner har flere årsager. Jacob Korsgaard har en fortid hos den daværende danske importør af Claas i Danmark, LMB, og han har desuden også været med i en dansk maskinforretning, som forhandlede Claas.

- Det er også vigtigt at have adgang til reservedele over hele Østeuropa, og der er man også sikker med Claas-maskinerne, ligesom de som brugte holder en god værdi. Desuden kører mine to polske og tyske kolleager også med Claas, og det er en kæmpe fordel, hvis én af os pludselig mangler en reservedel, og den lokale maskinforretning ikke ligger inde med den. Så har én af de andre den måske med på et høsthold i nærheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jacob Korsgaard er altid med til opstart af mejetærskerne i kornhøsten og majshøsten i Slovakiet, hvorefter han passer høstkaravanen hjemmefra sammen med mejetærskerne.

- Jeg får nogle dygtige folk til at køre, som mere eller mindre kan klare de udfordringer der nu måtte komme, men jeg er også i kontakt med høstholdet hver dag.

Han indrømmer dog, at høstsæsonen fra sidst i juni til slutningen af november kan være en udfordring, hvis man skal have en fast mand ansat.

- Jeg er afhængig af sæsonarbejdere, men har sjældent problemer med at finde folk. Dem jeg har haft til at hjælpe er gode til at sprede rygtet om arbejdet, og på den måde får jeg altid nogle gode folk ind, fortæller Jacob Korsgaard.

Begyndte med pressere

- Det hele startede faktisk med at jeg i 2009 købte tre Claas-bigballepressere sammen med to polske kollegaer, som jeg havde lært at kende igennem maskineksport fra Danmark til Polen, fortæller Jacob Korsgaard, om starten på eventyret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det første år blev der presset 14.700 baller på knap 20 dage med hver af de tre pressere i Polen.

De to polske kollegaer drev ikke blot maskinstation i Polen, men høstede også for større landbrug i specielt Rumænien.

Jacob Korsgaard tog med kollegaerne til Rumænien hver vinter og besøgte kunder og duftede til muligheden for et lignende eventyr

- I 2011 bød muligheden sig, da en dansk landmand ringede og spurgte efter høsthjælp til 1.200 hektar korn i Letland. Jeg slog til med det samme og sendte en brugt Claas Lexion af sted mod Letland. Og så var vi gang.

I 2012 købte han to nye mejetærskere som først høstede i Rumænien, og derefter blev delt op og fortsatte høsten i Danmark og i Letland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2013 begyndte han at høste hos Farma Majcichov i Slovakiet med i alt seks maskiner, hvor der også arbejder en dansk driftsleder. Her har Jacob stadig høstarbejdet, mens det er den tyske kollega, som udfører det. Dog klarer Jacob majshøsten med egne maskiner.

I 2014 er første år Jacob Korsgaard høster majs i Slovakiet og det er samme år han starter med at høste for Dan-Slovakia Agrar.

I 2016 får han leveret fire helt nye Lexion-maskiner, og det er samtidig første sæson, hvor han kun høster i Slovakiet og i Danmark.

I 2017 venter der 3.200 hektar korn i Slovakiet, 2.900 hektar korn i Danmark og efterfølgende 3.200 hektar majs i Slovakiet. Desuden får han den tyske samarbejdspartner til at klare høsten af 5.000 hektar korn hos Farma Majcichov.