Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Hver femte minkfarm ramt af alvorlig sygdom

Af Erik Suhr - 4. feb. 2016 KL. 14:19

Udbruddet af plasmacytose i de danske minkbesætninger er i øjeblikket på et historisk højt niveau. Ikke siden 1970'erne har så mange mink været smittet.

Et udbrud af plasmacytose er ekstremt alvorligt for en minkavler.

Det betyder, at besætningen skal saneres. Alle dyrene skal aflives, burene skal renses og rengøres og nye avlsdyr skal indgå i besætningen, før udbruddet er væk.

citat startcitat start

- Det er svært at sætte nogen præcis tidsramme på processen, men vi håber meget på at få styr på smittekilden og udbredelsen i løbet af 2016,

- Sander Jacobsen, direktør Kopenhagen Fur

citat slutcitat slut

Dermed pålægges minkavleren store udgifter.

- Der er ingen tvivl om, at det er en alvorlig situation for de danske minkavlere. Hvis besætningen bliver smittet med plasmacytose, skal den saneres. Og det koster mange penge for den enkelte minkavler. Men det er den eneste måde at komme smitten til livs på, siger Sander Jacobsen, direktør for public affairs hos Kopenhagen Fur som undersøger udbruddet af plasmacytose.

Mange minkfarme smittet

I skrivende stund er omkring 20 procent af de danske minkfarme inficeret med plasmacytose. 276 besætninger er smittet af den alvorlige sygdom.

Indtil sidste efterår var der ellers godt styr på plasmacytose i Danmark. Her var omkring 4-5 procent af de danske minkfarme inficeret.

- Vi arbejder i øjeblikket på højtryk for at finde frem til smittekilden. På nuværende tidspunkt har vi foderet under lup og undersøger de ingredienser, der er i foderet. Samtidig krydstjekker vi med de smittede besætninger, for at se, om vi kan finde sammenhænge der kan forklare smitten, siger Sander Jacobsen.

Foder under mistanke

Kilden til den store forekomst af plasmacytose er endnu ikke fundet. Der arbejdes derfor på højtryk for at finde frem til smittekilden, så spredningen af sygdommen kan stoppes så hurtigt som det overhovedet er muligt.

- For os handler det om at komme plasmacytose til livs så hurtigt som muligt. Det er svært at sætte nogen præcis tidsramme på processen, men vi håber meget på at få styr på smittekilden og udbredelsen i løbet af 2016, siger Sander Jacobsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame