Hvor mange gram fuldkorn er det nu, man skal huske at spise om dagen? Og hvordan er det lige anbefalingerne for indtag af mælkeprodukter er?

Sundhed og fødevarer er et emne, der berører os alle, og som derfor ofte er genstand for heftig diskution og debat. Særligt på de sociale medier, hvor der er lige så mange holdninger, som der er brugere. I 2013 udgav Fødevarestyrelsen 10 officielle kostråd til danskerne for at skabe klarhed over emnet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I værste fald resulterer forvirringen i, at vi agerer uhensigtsmæssigt i forhold til vores egen eller andres - for eksempel vores børns - sundhed.

Line Munk Damsgaard - ernæringsekspert

I dag - fem år senere - halter det dog med tiltroen til rådene, viser en markedsanalyse fra Landbrug & Fødevarer. Ifølge den er det nemlig blot 51 procent af danskerne, som mener, at de kan stole på rigtigheden af rådene.

- Det er bekymrende, at kun halvdelen af danskerne tror på rigtigheden af De officielle Kostråd, siger Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef hos Landbrug & Fødevarer, og supplerer:

- Fra tidligere analyser kan vi se, at danskerne i højere og højere grad lytter til bloggere, venner og bekendte, når det gælder mad og sundhed. Her kunne jeg godt ønske mig, at vi alle bliver bedre til at være kritisk overfor de sundhedsbudskaber, vi møder. Og er man i tvivl, om et sundhedsbudskab holder vand, så er myndighedernes anbefalinger for mig at se det bedste sted at hente lødig og evidensbaseret viden.

Forvirring kan skade sundheden

Ved at følge De officielle Kostråd fra Fødevarestyrelsen vil kroppen få dækket sit behov for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Desuden kan man nedsætte risikoen for en række livsstilssygdomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Myter, advarsler og lovprisninger om fødevarer florerer i dag i stor stil - og det medvirker til en forvirring omkring, hvad der er rigtig og forkert, sundt og usundt. I værste fald resulterer forvirringen i, at vi agerer uhensigtsmæssigt i forhold til vores egen eller andres - for eksempel vores børns - sundhed.

- I Landbrug & Fødevarer støtter vi De officielle Kostråd, og vi ser meget gerne, at danskernes oplevede troværdighed af dem bliver øget, slutter Line Munk Damsgaard.

Anbefalingen er i øvrigt 75 gram fuldkorn om dagen og magre mælkeprodukter. Du kan se de 10 officielle kostråd på altomkost.dk.