Nu går jagten ind på landets bedste økologiske efterafgrøde. Har du en særlig vellykket mark i år, vil Økologisk Landsforening gerne høre fra dig og se billeder af den. Så har du mulighed for at deltage i konkurrencen om at blive årets Økologiske Efterafgrøde-frontløber.

- Vi håber, rigtig mange landmænd vil være med i konkurrencen og hjælpe med at sætte fokus på, hvordan vi gør de økologiske efterafgrøde-marker bedre, siger chefkonsulent Annette V. Vestergaard, Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man tilmelder sig via hjemmesiden okologi.dk/efterafgrode. De bedste marker bliver udtaget til konkurrencen og bliver bedømt på blandt andet diversitet, biomasse, rodudvikling og konkurrenceevne. Et dommerpanel bestående af chefkonsulent Sven Hermansen, Seges, og forsker og lektor Hanne Lakkenborg Kristensen, Aarhus Universitet, udpeger den endelige vinder af konkurrencen i forbindelse med Økologi-Kongres 2017 den 29. november på Comwell Kolding.

Klima, mark og økonomi

Gode, kraftige efterafgrøder er en af nøglerne til succes i den økologiske planteavl. Alt efter sammensætning holder de på næringsstofferne, giver variation i sædskiftet, samler kvælstof fra luften, holder markerne grønne om vinteren, konkurrerer mod ukrudt, løsner jorden, binder kulstof til gavn for klimaet og giver føde til insekter, fugle og andet vildt.

Men efterafgrøder er også fulde af udfordringer. Sår man dem om foråret som udlæg i en afgrøde, må de ikke vokse så kraftigt, at de snupper næringsstofferne for næsen af hovedafgrøden. Sår man dem efter høst, risikerer man at komme for sent, så de ikke rigtig bliver til noget. Valg af arter er også en udfordring, fordi sammensætningen skal passe til forskellige formål og forskellige bedrifter.

Økologisk Landsforening arbejder i projektet Nyt efterafgrødekoncept med økonomisk gevinst, med at finde svar på udfordringerne og dele erfaringer og viden, så økologiske landmænd kan udnytte efterafgrøders potentiale maksimalt og få en bedre økonomi i planteproduktionen sammen med alle de andre gevinster.