Traditionen tro skal årets bedste løgavler findes - både dem, som har opnået størst udbytte, den bedste kvalitet og det største løg. Det er Avlerforeningen af Danske Spiseløg, som kårer vinderne på foreningens årsmøde, der afholdes på Vejle Centerhotel tirsdag den 30. og onsdag den 31. januar. Her kan årets dygtigste løgavlere se frem til hæder og kontante præmier.

Udbytte og kvalitet

I den faglige del af konkurrencen, som både er for konventionelle og økologiske løgproducenter, gælder det om at have høstet det højeste udbytte i den rigtige kvalitet. 12 løgavlere har taget udfordringen op og dyster om pengepræmier og vandrepokal. Denne del af konkurrencen er en stor faglig udfordring, da løg kræver omhyggelighed, rettidighed og stor faglig kunnen. Konkurrencen er sponseret af SeedCom, Hazera, Olssons Frö og SW Horto

Artiklen fortsætter efter annoncen

I kvalitetskonkurrencen er der fokus på at høste og lagre løgene, så de får den bedste salgbare kvalitet. Her er tilmeldt fire røde og fem gule løgpartier. Det er deltagerne på Årsmødet, som vurderer kvaliteten og kårer vinderen af henholdsvis de bedste gule og røde løg. Denne konkurrence er sponseret af Grimme Skandinavien, SeedCom og Hazera.

Konkurrencen om årets største løg er mere i den underholdende afdeling. Her er SeedCom sponsor.

Optimere produktionen

- Konkurrencerne har til formål at sætte fokus på dyrkningen af løg, så den optimeres, for at den danske produktion bedre kan konkurrere med løg fra resten af verden. Det er 12. gang, at konkurrencen om at blive den dygtigste løgavler bliver afholdt. Set over en årrække har konkurrencen været med til at hæve udbytteniveauet i løgavlen i Danmark. Især er avlerne, der havde de laveste udbytter, blevet dygtigere, fortæller konsulent Peder Krogsgård, GartneriRådgivningen A/S.

Vanskeligste løgsæson

- Vi skal tilbage til 1987 for at finde noget der ligner. Indtil august så produktionen af løg godt ud, for selvom vejret havde været koldere, vådere og mere solfattigt end normalt, var løgene kun lidt bagefter, og vi forventede pæne udbytter. Men så satte regntiden for alvor ind, og høsten af løg - ikke bare i Danmark, men i hele Nordeuropa - blev vanskeliggjort af alt for meget nedbør. Der var steder, hvor der er komme over 100 mm om måneden i alle høstmånederne. Normalt er høsten afsluttet først oktober, men i 2017 strakte høsten sig helt hen i november, og cirka 70 hektar med spiseløg blev slet ikke høstet: Der var ikke muligt at køre på markerne, og løgene blev ødelagt af for meget vand, fortæller Peder Krogsgård.

Den bedste løgavler i konkurrencen har avlet 74 ton løg pr. hektar. Blandt de økologiske avlere er det bedste resultat 39 ton pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På årsmødet er der 19 stande, hvor firmaer præsenterer deres produkter. Udover generalforsamlingen og konkurrencerne er der 14 forskellige faglige indlæg. Årets tema er fremtiden for dansk løgavl, som er under pres på grund af faldende priser og stigende omkostninger.

Avlerforeningen af Danske Spiseløg har 34 aktive medlemmer, som dyrker 1500 hektar med spiseløg, heraf er 14 procent økologiske.