Dårlig produktivitet eller sygdom i stalden giver ofte mistanke om fejl i foderet. Foderet har ganske rigtigt en stor betydning, specielt hygiejne og blandesikkerhed er væsentlige faktorer. Processen omkring foderfremstilling i hjemmeblanderiet er lang, og der er mange faldgruber undervejs. Den starter, når kornet høstes og lagres og varer indtil foderet optages fra krybbe eller foderautomat.

Første kriterie for en vellykket foderproduktion er en god høst, som håndteres korrekt. Husker du at rengøre dit kornlager eller din silo grundigt, inden du fylder nyt korn i? Korn i eget lager udgør en stor økonomisk værdi, og det er derfor vigtigt at opbevare kornet korrekt. Tidligere års våde høst har givet talrige dyrekøbte erfaringer med forkert lagring af især vådt korn. Kornsiloer og planlagre kan rengøres med trykluft og en kost.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du gastæt silo, skal der fokuseres på, at siloen er tæt, rengjort og bevægelige dele serviceres. Tilsæt CO2 ved høst og genfyld med CO2 efter cirka et halvt år, eller inden forårssolens opvarmning giver øget risiko for toxindannelse. Har du amerikanersilo med omrøring, eller planlager, så skal du tilstræbe hurtig tørring med varmetilsætning og dernæst nedkøling med udeluft. Køling gentages et antal gange i efteråret, indtil afgrøden har nået en temperatur på cirka fem grader celsius. Kornet bør desuden beluftes med jævne mellemrum igennem lagerperioden.

Cirka to procent agner, jord og sten er hvad en kornrenser typisk sorterer fra. Der er god økonomi i at fjerne urenhederne. Erfaringer fra flere besætninger viser, at slitage på mølleri, pumper, ventiler og foderrør er markant mindre ved brug af kornrenser. Det reducerer tidsforbruget til vedligeholdelse af foderanlægget. Urenhederne poder desuden fod-ersystemet med uønskede bakterier, som eksempelvis jordbakterier, hvilket er uheldigt især i vådfoderanlæg. Så opfordringen er klar. Investér i en kornrenser - den koster cirka 40.000 kroner - og du få mere tid til at passe grisene, frem for at lave unødige reparationer.

Fra foderladen og ind til krybben eller automaten er der også flere sted-er, man skal være ekstra opmærksom, det gælder uanset om man er hjemmeblander eller indkøber af færdigfoder. I tørfoderbesætninger skal man have fokus på udendørssiloer, optagestation samt hjørnehjul. Derudover er det vigtigt at holde øje med nedløbsrør. Er foderet meget fintformalet, eller har stalden været fugtig, klumper tørfoderet lettere sammen oppe i røret og danner en dryssende toxinbombe. I vådfoder er det vigtigt at vaske nedfaldsrøret til krybben, hver gang stalden vaskes. Dette kan nemt gøres med en spuledyse. Ofte er rørene belagt med en blågrøn masse, som bestemt ikke er egnet til dyrefoder. Ved smågrise er hygiejnen omkring foderautomaten vigtig. En tørfoderautomat, der er for åben, giver både spild og dårlig hygiejne. Når foderet, som indeholder mælkepulver, blandes med vand i automaten, skal det ikke stå mange timer, før det bliver uappetitligt for grisene.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer den 1. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk eller på 7620 7970.