Torsdag den 10. juli blev årets første store høst-brand anmeldt til forsikringsselskabet Topdanmark.

Det skriver Topdanmark i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Branden startede i en mejetærsker og udover den brændte mejetærsker betød branden skade på 20 ha vinterbyg.

Selvom forsikringen dækker en stor del af tabet, kan en brand som denne have store konsekvenser for landmanden:

- Det er en ubehagelig oplevelse at være offer for en brand. Udover fysiske skader og stort tab til følge, er det hårdt psykisk at være vidne til, siger Svend-Anker Worm, som er agronom i Topdanmark Landbrug.

Men der er visse forholdsregler.

Svend-Anker Worm opfordrer til, at man holder rent rundt om motoren og derudover passer på, at skærebordet ikke rammer sten i marken, da det er gnister herfra, der er skyld i de fleste markbrande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Opstår der en brand, er det frustrerende ikke selv at kunne gøre noget. Derfor er det en god ide, at have en ekstra pulverslukker med på mejetærskeren og eventuelt en vandvogn eller en gyllevogn med vand med ud i marken, siger Svend-Anker Worm.

Punktsikring

Endelig opfordrer Svend-Anker Worm til, at man installerer punktsikring på sine maskiner:

- Punktsikring er et automatisk brandslukningssystem, som består af en slange fyldt med slukningspulver. Ved brand sprænger slangen, og pulveret slukker branden, inden flammerne for alvor når at tage fat, siger han.

Hos Topdanmark er automatisk brandslukningsanlæg på mejetærskere med en nyværdi på over 1,4 millioner kroner et krav. Derfor er det vigtigt, at man har sat sig ind i eventuelle krav fra sit forsikringsselskab.

Du kan se en video om hvordan punktsikring virker og mere om forebyggelse af skader på gården på hjemmesiden Topgaarden.dk.