Horsch er specialist i produktion af såmaskiner. Navnet Pronto er kendt, og det samme gælder Sprinter, som er en anden af to modeller af såmaskiner fra den tyske producent.

Men nu er der et nyt navn på vej. Såmaskinen Focus rummer nye tanker og ideer. Den er tiltænkt systemet strib-tilling, hvor essensen er, at maskinen kun bearbejder jorden der, hvor det er nødvendigt, og hvor gødning  såsæden skal placeres.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Såmaskinen er som udgangspunkt tilpasset til en rækkeafstand på 35 centimeter. Alle skær og dele på såmaskinen, som bearbejder jorden, kører med denne afstand, så vi kun roder i jorden det sted, hvor gødning og såsæd skal placeres, fortæller Arne Gejl, marketingansvarlig hos Stroco-Agro, der er den danske importør af Horsch.

Forskellige rækkeafstande - og afgrøder

Ud over at være beregnet til såning af for eksempel korn på 35 centimeter i strip-tilling, så kan den nye såmaskine også så en lang række andre afgrøder - og ved varierende rækkeafstande.

- Man kan ændre rækkeafstanden og for eksempel så raps eller majs med den, da maskinen er udstyret med en helt nyudviklet Maestro enkorns-såmekanisme, der kan så en lang række forskellige afgrøder.

- Det betyder, at vi for eksempel kan så raps eller korn på 35 centimeters rækkeafstand - og derefter blænde hver anden så-enhed af og så majs på 70 centimeters rækkeafstand.

Man kan også vælge at sætte en ekstra enhed ind og så korn på 17,5 centimeters rækkeafstand hvor placeringen af gødningen bliver midt imellem to såskær, forklarer Arne Gejl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gødning oppe eller i nede

Focus 6 TD består forrest af den store tank, der rummer 5000 liter, fordelt i to rum, idet der både sås gødning og frø i samme arbejdsgang. Bag ved tanken sidder der to rækker harvetænder, der hver især har monteret et gødningsudløb på sig.

- Ved hvert gødningsudløb kan man med tre muligheder justere, om gødningen skal lægge sig i overfladen, placeres lige under udsæden, eller om den skal placeres nede i jorden i den dybde, som harvetanden kører i. Man kan også placere halvdelen øverligt og resten i dybden.  Det giver mening at kunne justere her, når vi eksempelvis sår vinterraps tidligt eller sent, mener Arne Gejl.

Bag ved harvetænderne sidder en række discs, der sørger for at jævne jorden efter harvetænderne - men kun lige på det sted, hvor der er brug for det. Tallerknerne bearbejder ikke jorden i hele maskinens arbejdsbredde. Efter tallerknerne sidder en række gummihjul, der fungerer som pakkevalse på maskinen.

Bagerst sidder rammen med Maestro enkorns-enhederne, der alternativt også kan udskiftes med en traditionel Pronto så-skærsenhed til såning af korn, hvis det er maskinens eneste formål på bedriften.

Det er også helt bagerst på maskinen, at så-tanken til frø, majs eller roer er monteret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kan Focus også bruges til konceptet no-till, hvor man ikke bearbejder jorden overhovedet?

- Både ja og nej. På lettere jorde uden eksempelvis snegleangreb og store halmmængder kan Focus maskinen fint arbejde uden forudgående jordbearbejdning. Dog kan der opstå problemer med manglende fremspiring af eventuelt spildkorn ved at udelade en øverlig harvning lige efter høst.

- På lerjorde med stor risiko for snegleangreb anbefaler vi altid overfladiske harvninger for at irritere sneglene og provokere spildkorn og ukrudt til fremspiring. Samtidig sikrer vi en god omsætning af halm og stubrester. Strip-tilling konceptet er meget interessant som følge af de strenge krav om forbruget af pesticid og gødning, slår Arne Gejl fast.