Med den nye plantedækkebekendtgørelse ændres kravene til MFO-efterafgrøder.

Såningsfristen for honningurt er 20. august. Samtidig udskydes også såningsfristen for almindelig rug, stauderug og vårbyg til 20. august, det skriver NaturErhvervstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan opfylder du kravet om MFO-efterafgrøder

Det er et krav, at MFO-efterafgrøder skal sås som blandinger af mindst to af de godkendte afgrødearter per kvadratmeter. Efterafgrøden skal også efterfølges af en vårafgrøde.

Du skal så blandingen senest 1. august, du kan dog vente til 20. august, hvis blandingen kun indeholder korsblomstrede arter, honningurt, almindelig rug, stauderug eller vårbyg.

Græsudlæg sået i en vinterafgrøde sidste efterår eller sået i en vårafgrøde senest 31. maj - dog senest 30. juni i majs - kan også tælle med som en MFO-efterafgrøde.

Godkendte efterafgrødearter i MFO-blandinger

Honningurt, cikorie, græs, forskellige slægter af korn samt forskellige arter af korsblomstrede afgrøder betragtes som forskellige typer afgrøder, der kan indgå i en blanding.

Kombinationer af blandinger med honningurt, cikorie, græs, forskellige slægter af korn samt forskellige arter af korsblomstrede afgrøder er tilladte. Det samme er blandinger alene af korn eller blandinger alene af korsblomstrede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan eksempelvis blande:

to forskellige arter af korsblomstrede afgrøder

en korsblomstret art og korn, fx olieræddike og havre

græs og korn

cikorie og korn

Artiklen fortsætter efter annoncen

forskellige slægter af korn, fx byg og havre

honningurt og en korsblomstret art

Derimod kan eksempelvis olieræddike og radise (Strukturator) ikke godkendes som MFO-blanding, da de er samme art (Raphanus sativus).

Hvorfor skal du så efterafgrøder?

Formålet med at så efterafgrøder er at reducere kvælstofudvaskningen og fremme biodiversiteten. En efterafgrøde skal derfor fremstå veletableret og dækkende allerede i efteråret for at kunne blive godkendt som MFO-efterafgrøde.

Spildkorn og spildfrø, der spirer i marken, kan ikke indgå i en efterafgrødeblanding. Efterafgrøden må tidligst nedpløjes, nedvisnes eller destrueres på anden vis 20. oktober, og den skal efterfølges af en vårafgrøde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For MFO-græsudlæg er der ikke krav om, at det skal efterfølges af en vårafgrøde, det skriver NaturErhvervstyrelsen.