Naturstyrelsen oplyser, at det er vigtigt at folk husker at bruge skraldespanden, hvis de har mad tilovers efter en pause på en rasteplads, ellers kan afrikansk svinepest ramme Danmark.

Den afrikanske svinepest kan blandt andet trives i rester fra et stykke flæsk eller pølse. Hvis inficeret kød bliver smidt ud i naturen og spist af et vildsvin, kan Danmark blive ramt af svinepest, og svineeksporten til lande udenfor EU lukker ned, skriver Naturstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Naturstyrelsen arbejder vi med en lang række tiltag, som skal forhindre, at afrikansk svinepest når til Danmark, og vi er netop nu ved at opsætte vildsvinesikrede skraldespande på Naturstyrelsens arealer i Sønderjylland, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen.

Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Naturstyrelsen sat skilte op på 32 rastepladser i Danmark, der skal oplyse folk om, at der ikke skal smides rester på jorden. De første skilte er sat op på rastepladser langs motorvejene mellem Kolding og Padborg og Kolding og Esbjerg samt ved rastepladser langs tosporede veje op til Grindsted-Varde området.

Stig Mellergaard, der er souschef i Fødevarestyrelsen fortæller, at risikoen i sagens natur er klart størst, når det drejer sig om mad direkte fra områder i for eksempel Polen eller Rusland, der er ramt af svinepest. Han vurderer, at smittet madaffald, der havner i maven på et vildsvin, udgør den største trussel for, at sygdommen spreder sig til Danmark.

- Der er mange eksempler på, at smitten kan sprede sig over lange afstande via madaffald. Derfor er det vigtigt, at madrester ikke ligger og flyder i naturen," oplyser Stig Mellergaard i nyheden fra Naturstyrelsen.

Afrikansk svinepest er en dødelig virus, som rammer alle typer svin (også vildsvin). Sygdommen kan ikke smitte mennesker. Der har aldrig været konstateret afrikansk svinepest i Danmark.