Traditionen tro har Friland haft stor mangel på økologisk oksekød i sommermånederne, og det har været tydeligt at aflæse i tillæggene, der gentagne gange har sat rekord.

Direktør i Friland Henrik Biilmann forventer imidlertid, at priserne igen vil falde i efteråret, hvor flere landmænd traditionelt vælger at sende kreaturer til slagtning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Friland er meget afhængig af mælkeproduktionen i forhold til, hvor mange dyr, der sendes til slagtning, men jeg vurderer, at priserne vil falde i løbet af efteråret. Jeg forventer dog stadig, at priserne også i de kommende måneder vil være på et højt niveau for årstiden, siger Henrik Biilmann.

Udjævning

Han håber, at de store forskelle mellem tillæggene i sommermånederne og efterårsmånederne på sigt vil betyde en udjævning i antallet af tilmeldte slagtedyr hen over året.

- Friland har tidligere meldt ud, at vi vil forsøge at variere tillæggene, så de i større omfang afspejler, den efterspørgsel vi har for kødet på forskellige tidspunkter af året. Det har vi for alvor set i år, og det er også grunden til, at vi har været i stand til at udbetale et så højt tillæg i løbet af sommermånederne, siger Henrik Biilmann.

Stabilt højt niveau

Han er ikke i tvivl om, at den generelt stigende interesse for økologiske produkter blandt forbrugerne betyder, at derfor fortsat vil være en høj efterspørgsel efter økologisk oksekød, som gør, at priserne generelt vil være på et stabilt højt niveau.

- Der er en grundlæggende ubalance, fordi efterspørgslen efter økologisk kød er større end udbuddet. Derfor forventer jeg også, at vi fortsat vil se høje priser. Men det er klart, at der er en vis usikkerhed i prognoserne, fordi vi ikke ved med sikkerhed, hvad ophævelsen af mælkekvoterne kommer til at betyde for antallet af slagtedyr, siger Henrik Biilmann.