Et godt foder bliver traditionelt opfattet som et simpelt sammensat foder, der ikke påvirker dyret negativt. Den voldsomme genetiske udvikling betyder dog, at dyrene fysiologisk er under et stadigt større pres. Derudover skal brugen af antibiotika til stadighed reduceres. Derfor er der stigende opmærksomhed på, at dyrene gennem målrettet brug af tilsætningsstoffer skal støttes gennem ernæringen. Ligeledes skal foderet medvirke til at mindske svineproduktionens miljøbelastning.

Selv om tilsætningsstoffer ikke altid er strengt nødvendige, er de kommet for at blive. Der er ikke mange, som i dag kan forestille sig smågrisefoder uden organiske syrer. Ligeledes er brugen af især fytaseenzymer næsten en selvfølge, og i fremtiden vil vi opleve, at tilsætningsstoffer bruges i stigende grad. Dette skyldes, at vi qua vores viden om, at netop gennem disse tilsætningsstoffer kan man støtte dyrenes fysiologiske udtryk og medvirke til at få det maksimale ud af vores husdyrhold.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Netop nu oplever vi sommertemperaturer. Da staldtemperaturen ofte ligger mindst to til tre grader over udetemperaturen, vil mange søer være udsat for en markant varmebelastning - selv under vores nordlige himmelstrøg. Når temperaturen for grise overstiger det interval, der kendes som deres komforttemperatur, sker der ændringer i de fysiologiske processer i organismen. Denne varmestress kan også opleves ved relativt lave temperaturer, hvis luftfugtigheden er høj.

Et af de steder hvor tilsætningsstoffer kommer til sin ret er netop, når organismen oplever varmestress. I denne situation stiger niveauet af oxidative forbindelser i kroppen, og effektiviteten af de enzymer, der under normale betingelser nedbryder disse stoffer, falder. Også kroppens energiomsætning reguleres af varmefølsomme enzymer. Én af de mest betydende konsekvenser af disse fysiologiske ændringer er, at kroppens energiomsætning påvirkes negativt. Dette betyder i sidste ende, at foderoptagelsen og dermed også produktiviteten falder.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer den 1. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk eller på 7620 7970.