Fødevarevirksomhederne har historisk høje forventninger til det kommende år, det viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer.

Fødevarevirksomhedernes forventninger er for andet kvartal i træk blevet væsentligt mere positive og er nu på det højeste niveau i konjunkturbarome-terets levetid. Den positive udvikling i konjunkturbarometeret er drevet af høje forventninger til indtjeningen, samt en positiv udvikling i forventningen til efterspørgslen, investeringerne og produktionen. Inden for efterspørgslen er det især eksportmarkederne der trækker barometeret op, mens det inden for investeringerne især er forventninger til indenlandske investeringer, som er steget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarevirksomhedernes forventninger til efterspørgslen på eksportmarkederne er steget til det højeste niveau i fire kvartaler. Forventninger til det kommende års efterspørgsel i Danmark er uændret i forhold til forrige kvartal. Over 60 procent af virksomhederne forventer en stigning i den udenlandske efterspørgsel, mens knap en tredjedel af virksomhederne forventer en stigning i hjemmemarkedets efterspørgsel.

- Konjunkturbarometeret peger på væsentlig større optimisme i fødevarevirksomhederne. Faktisk er konjunkturbarometeret på det højeste niveau i den tid vi har målt. Det er især positive forventninger til efterspørgslen - ikke mindst på eksportmarkederne - der trækker konjunkturbarometret op. Det passer meget godt med, at vi i øjeblikket ser et synkront globalt opsving, hvor forbrugerne får en fornyet optimisme, stigende købekraft og øget betalingsvillighed, siger Frank Øland, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Manglende arbejdskraft

Selvom det ser positivt ud for fødevarevirksomhederne, er der dog også dårlige nyheder.

Manglende råvarer er den faktor, flest virksomheder begrænses af. 31 pct. af fødevarevirksomhederne har svaret, at utilstrækkelige mængder af råvarer er den væsentligste produktionsbegrænsning. Manglende arbejdskraft skaber ligeledes produktionsbegrænsninger for fødevarevirksomhederne. Hver fjerde fødevarevirksomhed oplever "Manglende adgang til arbejdskraft" som en produktionsbegrænsning. Det er mere end en fordobling i forhold til for et år siden. Flere og flere fødevarevirksomheder oplever begyndende flaskehalse på det danske arbejdsmarked.

- Der er dog en bagside af medaljen. Konjunkturbarometeret peger på hastigt voksende mangel på arbejdskraft. Især i agroindustrien er manglen på arbejdskraft de seneste kvartaler sprunget i vejret. Det er især faglært arbejdskraft virksomhederne skriger efter. Det er derfor afgørende vigtigt, at der gennemføres reformer, der kan øge udbuddet af kvalificeret arbejdskraft. Det gælder om at få flere faglærte uddannet herhjemme, og det gælder om at gøre Danmark attraktiv for kvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Ellers går virksomhederne glip af vækstmuligheder og opsvinget, og vi risikerer alt for hurtigt at ende med overophedning, siger Frank Øland.