Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Historisk godt eksportresultat for 2017

Af esu - 13. mar. 2018 KL. 07:51

Den danske fødevareklynge kommer ud af 2017 med et eksportresultat, der sætter ny rekord.

Den danske fødevareklynge eksporterede for 166,4 milliarder kroner sidste år. Det er ikke bare ny rekord, det er hele 9 milliarder kroner over den tidligere rekord svarende til en vækstforbedring på hele 6 procent Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Mange varegrupper har bidraget til det gode resultat. Der har været gode priser det meste af 2017 på en række varer, herunder grisekød, mejerivarer, oksekød og fjerkrækød. Det er især eksporten af gris, mejerivarer og minkskind, der er steget. Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Med 32 milliarder kroner udgjorde eksporten af gris den største eksportvare for fødevareklyngen i 2017, mens fisk og skaldyr med 24 milliarder kroner kommer på andenpladsen og mejerivarer med 21 milliarder kroner på tredjepladsen.

De flestes lande i verden køber kvalitetsvarer fra den danske fødevareklynge

Fødevareklyngen har hele verden som marked. Men klyngen står rigtigt stærkt på fremtidens vækstmarkeder, hvor Asien er krumtappen. Klyngens vareeksport til de vigtige vækstmarkeder i Øst- og Sydøstasien (inkluderer lande som Kina, Malaysia, Vietnam, Japan osv.), udgjorde hele 43 procent af den samlede danske vareeksport i 2017. Det er formodentlig her, at en stor del af fremtidens eksportvækst vil kunne opnås. EU er dog fortsat klyngens suverænt største afsætningsmarked med en samlet vareeksport på 101 milliarder kroner hertil (61 procent).

- Fremgangen skyldes ikke blot, at et enkelt produkt eller et enkelt afsætningsmarked har klaret sig godt i løbet af året. Rekorden er bredt forankret. Det viser en bred efterspørgsel efter dansk kvalitet. Det kan man godt være stolt af, siger Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Ud af klyngens mere end 200 afsætningslande er eksporten steget til to ud af tre lande fra 2016 til 2017. Vores nærmeste nabo Tyskland er fortsat vores største afsætningsmarked, mens Sverige og Kina (inkl. HK) følger efter som de største markeder.

Fødevareklyngen har stor økonomisk betydning

Fødevareklyngen er et vigtigt eksporterhverv med stor økonomisk betydning for den danske økonomi. Fødevareklyngen stod for 24,8 procent af Danmarks vareeksport i 2017.

- Fødevareklyngen står for en betydelig del af Danmarks valutaindtjening. Sidste år stod fødevareklyngen faktisk for en fjerdedel af Danmarks vareeksport, siger Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame