Bæredygtigt Landbrug anser det for en hasteopgave for regeringen og Bæredygtigt Landbrug at få ryddet op i årtiers forkerte oplysninger både hos EU-Kommissionen og i befolkningen.

Advokat Hans Sønderby Christensen, der blandt andet har ført Bæredygtigt Landbrugs retssag om de danske gødningsnormer, har de seneste dage revset Ida Auken (R) for i blandt andet Maskinbladet og tv-udsendelsen "Debatten" at afgive det, han kalder positivt urigtige oplysninger for at holde fast i de reducerede gødningsnormer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det rigtige tal var langt højere, men miljøministeren, som dengang hed Svend Auken, undlod at korrigere Kommissionens fejlopfattelse

Hans Sønderby Christensen

Ida Auken og Radikale Venstre vil på baggrund af de forkerte oplysninger rulle landbrugspakken tilbage som følge af en pilotskrivelse fra EU.

Baseret på fejl

Hendes trussel betragter Hans Sønderby som meget alvorlig for dansk landbrugs retssikkerhed, fordi han ser et mønster med positivt urigtige oplysninger tilflydt Kommissionen fra Danmark, som allerede tidligere har ført til forkerte beslutninger i Danmark.

Hans Sønderby påviser således, at de reducerede normer fra 1997 også hviler på positivt urigtige oplysninger.

Dermed fortsætter advokaten med at påpege fejl og urigtige oplysninger i den politiske debat om gødningsnormerne, og det står dermed klart, at urigtige oplysninger ikke er et nyt fænomen i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forkerte tal til EU

Ifølge Hans Sønderby troede EU-Kommissionen allerede for 19 år siden - i 1997 - fejlagtigt, at Danmark kun havde opnået en reduceret udvaskning på 20-30.000 tons kvælstof.

Kommissionen troede derfor ikke på, at Danmark ville komme i mål til år 2000 og mente, at Danmark dermed ikke ville opfylde nitratdirektivet.

- Derfor krævede Kommissionen dengang i en åbningsskrivelse 14. november 1997, at noget blev gjort nu og her. Og i direkte konsekvens heraf blev de reducerede gødningsnormer indført, forklarer Hans Sønderby.

Og det er ifølge advokaten baggrunden for, at der på få måneder blev vedtaget og gennemførtes de reducerede gødningsnormer som led i Vandmiljøplan II.

Auken og Ritt

- Oplysningen om de 20-30.000, som står i daværende EU-Kommssær Ritt Bjerregaards skrivelse til den danske miljøminister var imidlertid forkert. Det rigtige tal var langt højere, men miljøministeren, som dengang hed Svend Auken, undlod at korrigere Kommissionens fejlopfattelse, forklarer Hans Sønderby Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet blev de reducerede normer altså indført og har ifølge Bæredygtigt Landbrug kostet landbruget mange milliarder årligt.

Retsstridige normer

- Forløbet viser, at de urigtige oplysninger må og skal korrigeres straks, de viser sig. Det er helt afgørende, at de misforståelser, som førte til gødningsnormernes indførelse bliver korrigeret hos Kommissionen, som tydeligvis ikke har de rette oplysninger, anfører Hans Sønderby Christensen.

Efter hans vurdering er de reducerede normer utvivlsomt retsstridige.

- Og de er kun indført af én eneste grund, nemlig qua et mønster med, at positivt urigtige oplysninger fremkaldes i befolkningen og hos Kommissionen, som så melder et skrapt krav tilbage til den danske regering, som opfylder dem med retsstridige reducerede normer, siger Hans Sønderby.

Han mener, at Kommissionen skulle have været fortalt, at det rette tal var minimum 75.000.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og senere skulle Kommissionen have fået at vide, at landbruget allerede i 2000 havde overopfyldt, men man undlod, siger advokaten.

Duksepakke

- Landbrugspakken er reelt en rigtig "duksepakke" i forhold til EU. Landmændene reguleres både på husdyrgødning og handelsgødning på EU's skrappeste juridiske niveau, og det vil sige, som om hele landets område er sårbart. Maksimalt 170 kg N per hektar med husdyrgødning og handelsgødning under det såkaldte ligevægtsprincip. Der er derfor intet at komme efter. Regeringen og landbruget leverer varen rent juridisk. Der er absolut intet at komme efter, fastslår Hans Sønderby.

Kontakter EU

Bæredygtigt Landbrug har derfor nu travlt med at kontakte EU-Kommissionen for at korrigere de fejlagtige oplysninger.

Hans Sønderby finder situationen juridisk betænkelig og sender på den baggrund en svada mod danske politikere og interessegrupper:

- Det er naturligvis alvorligt, at Bæredygtigt Landbrug som dansk organisation, der repræsenterer hovedparten af dansk primærproduktion, skal udenfor landets grænser for at korrigere oplysninger, som danske politikere og interessegrupper har afgivet med henblik på at skabe et negativt billede af den danske landbrugsproduktions miljøomkostninger, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommissionen vil lytte

- Det er rettelig et opgør om selve retten til at eksistere som erhverv, der står på spil overfor en fremmed magt som Kommissionen rettelig er, anfører Sønderby.

Juridisk er han dog tilfreds med at kunne bibringe Kommissionen den viden, at landbruget er reguleret på det strengeste EU-niveau. Derfor vurderer han mulighederne for at korrigere oplysningerne fortrøstningsfuldt.

- Naturligvis vil Kommissionen lytte til os, siger han.