Hi-tech virksomheder skal være en del af klimakampen, skriver iClimate, Aarhus Universitets interdisciplinære Center for klimaforandringer, i en pressemeddelelse.

Derfor inviterer iClimate i samarbejde med Innovationsnetværket for Biomasse, INBION, interesserede højteknologiske virksomheder til et brainstormings- og netværksarrangement på Navitas i Aarhus den 3. december. Målet er at få etableret et samarbejde om reduktion af udledning af drivhusgasser fra husdyrbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

iClimate oplyser i pressemeddelelsen, at udledninger af drivhusgasser fra fødevareproduktionen og særligt fra husdyrbruget er en af de mest betydende kilder til menneskeskabte klimaændringer. Det er blandt andet metan fra dyrenes omsætning af foder samt metan og lattergas fra stald og lager, som er problematiske for klimaet.

Danmark har i de senere år sat mere fokus på forskning i mulighederne for at reducere udledningerne fra landbruget. Selvom den danske husdyrproduktion er blandt verdens mest klimaeffektive målt på produktniveau, er der imidlertid stadig et stort behov for yderligere reduktion af udledningerne, mener professor Jørgen E. Olesen, som leder indsatsen omkring landbrug og klima ved iClimate. .

- På globalt plan er det forventningen, at forbruget af animalske produkter vil stige voldsomt i de kommende år. Vi har udviklet en række virkemidler, der kan begrænse udledningen af drivhusgasser fra den animalske produktion, men det er langt fra tilstrækkeligt. Der er behov for nytænkning og for nye stærke samarbejder for at komme videre, oplyser Jørgen E. Olesen i pressemeddelelsen.

Ifølge Jørgen E. Olesen har Danmark en lang række internationale, højteknologiske virksomheder, som eksempelvis arbejder med bioteknologi, IKT og sensorteknologier.

- Mange af disse virksomheder vil kunne spille en stor rolle i at reducere udledningen af drivhusgasser, og samtidig har virksomhederne store muligheder for at udbrede teknologierne via salg af produkter og serviceydelser, påpeger Jørgen E. Olesen.