Arealet med økologiske hestebønner stiger, men der er fortsat ikke nok til at dække proteinbehovet til de økologiske køer i Danmark. Mange må derfor fortsat klare sig med importeret soja, solsikke og raps. Fra 2015 skal foder til alle økologiske husdyr i Danmark være af økologisk oprindelse.

Fiskemel og soja er hovedkilderne til protein i dag til fjerkræ og svin. Begge foderemner er problematiske, da fiskemel repræsenterer en begrænset ressource, og selv økologisk soja kan blive forurenet med GMO. Endvidere stiger verdensmarkedspriserne på fiskemel og soja på grund af stor efterspørgsel fra Asien. Derved vil danskproduceret protein blive mere konkurrencedygtigt i forhold til prisen på importerede produkter. Især er bælgplanter som lupin og hestebønner interessante. De kan dyrkes i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med sorten Fuego er det blevet mere interessant at dyrke hestebønner. Den giver de højeste udbytter og har kun lidt chokoladeplet, som andre sorter kan være plaget af, fortæller Emil Petersen fra sin gård i Nolde, som ligger mellem Tønder og Tinglev.

Læs mere i Bovi

Læs mere i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 19. december.

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.