Når Græsland 14 løber af stablen den 20. juni, så bliver det på et 105 hektar stort areal nær Frederiks i Midtjylland.

Det er Lars Kristensen ved Elmegaarden i Frederiks, som er vært for arrangementet. På Elmegaarden er der 300 køer, og der er planer om udvidelse til 700 køer. Lars Kristensen overtog ejendommen i 2006. Gården dengang var med 60 køer i bindestald og 75 hektar tilhørende jord samt 15 hektar i forpagtning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede i efteråret 2006 begyndte en større ombygning, hvor den nye stald til 300 køer blev opført, og i marts 2007 flyttede de første køer ind i den nye stald.

I 2007 og 2008 blev der købt 100 hektar jord til bedriften, og i dag er der 360 hektar jord i markplanen, hvoraf cirka halvdelen er forpagtet.

- Vi er fem ansatte foruden mig selv, og det fordeler sig med to fastansatte i stalden samt en markmand og dertil kommer to elever. Desuden kommer der tre skoledrenge på skift efter skole og hjælper med forfaldende arbejde, fortæller Lars Kristensen.

Stalden har automatisk fodring samt fire malkerobotter.

- Det er rart at være mange hænder, for så er vi knap så sårbare ved sygdom og ferie, og det giver en rigtig god udnyttelse af mandskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på græsmarken

Der har altid været stor fokus på græsmarken på Elmegaarden, og bedriften er desuden én af de i alt fire DLF Grovfodercenter, som er placeret i Jylland.

- Vi kan godt lide at sætte fokus på tingene, for det giver mere opmærksomhed i hverdagen, for et par år siden var det tab fra mark til foderbord, der var fokus på, og nu er det græsblandinger.

Med DLF-projektet "Mere mælk med DLF" er der udlagt 28 parceller med 18 forskellige græsblandinger på Elmegaarden.

- Jeg synes det er spændende at eksperimentere med forsøgene, og det er virkelig rart at gå rundt i marken og få "A-ha"-oplevelserne.

Lars Kristensen påpeger også, at selvom der kommer 60 maskinsæt på Græsland 14, så er det ikke blot maskinerne til bjærgning af kløvergræs, som der er fokus på:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er bestemt også de faglige sider i selve bjærgningen, som der bliver sat fokus på, for på de enkelte bedrifter går alle helt sikkert og selv overvejer større og mindre tiltag, men her kan der komme et samlet overblik over rigtig mange forskellige måder at gøre tingene på, fortæller Lars Kristensen, og håber at de fremmødte mælkeproducenter samt maskinstationer kan blive klogere og tager noget brugbart med hjem fra Græsland 14.

Mange maskiner

På Elmegaarden er der også fokus på maskinparken. Sammen med en anden mælkeproducent, foretager man samtlige markopgaver med egne maskiner.

- Vi har i fem år været en del af et maskinfællesskab, som ophørte ved årsskiftet og derefter overtog vi maskinerne selv, fortæller Lars Kristensen.

- Vi kunne også sælge alle maskinerne til en maskinhandler, men rettidighed betyder rigtig meget for os, og derfor valgte vi at indlede samarbejdet med en anden mælkeproducent, som eksempelvis råder over en selvkørende finsnitter, mens vi råder over rive og frakørselsvogne.

- Vi havde jo også en markmand på bedriften, og vores set-up passer ret godt ind med at fortsætte med de mange markmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars Kristensen understreger også de vejrlig forhold, som ofte giver mere ro med egne maskiner.

- Når vi skal ensilere 105 hektar græs, er det ikke noget maskinstationen sådan lige kan presse hurtigt ind, da det tager en hel dag med finsnitteren at komme over arealet.

Elmegaarden kører desuden ud for andre, hvor der er ledig kapacitet, som eksempelvis ved gyllekørsel og majssåning samt græsmarks-tromling.

Men Lars Kristensen understreger, at det først og fremmest handler om, at få markarbejdet løst hjemme på eget jord.

Markplan 2014

Artiklen fortsætter efter annoncen

190 hektar majs

105 hektar græs

60 hektar vårbyg

5 hektar foderroer