Række efter række står der knastør korn. På afstand ligner de hinanden til forveksling, men kommer man en smule tættere på, kan man se den lille eller endda store forskel, der til tider er, på de forskellige rækker af korn. De har hver deres særpræg og hver deres del af fællesskabet. Det, de deler, er, at de alle på et tidspunkt skal brødføde verdens munde og står på en mark 25 kilometer uden for Kroatiens hovedstad, Zagreb.

Marken tilhører BC Institut, der er Kroatiens største frøvirksomhed og som også har sit eget frøavlsprogram. Virksomheden blev stiftet i 1897 og hørte dengang under et Universitets landbrugsafdeling frem til 1991. I dag er det en kommerciel virksomhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

BC Institut eksporterer til store dele af EU og i særdeleshed Central- og Østeuropa og i resten af verden, hvor det især er til Bosnien, Rusland, Ukraine og Makedonien. Men også til Tyrkiet, Iran, Kazakstan og Azerbadjan, som bliver produceret og sendt afsted fra søstervirksomheden i Ankara. Virksomhedens frø er endda også at finde på Azorerne midt ude i Atlanterhavet.

Hybridmajs

Udover korn bliver der også lavet avlprogram på majs og andre afgrøder. Det ukrainske marked er det, som der bliver holdt mest øje med, for her mener BC Institut, at der er et godt marked, og at deres produkter passer rigtig godt ind.

På den anden side af hovedbygningen er det de mange typer af majs, der svajer i vinden på en meget lille mark, der dog har fordelen at være lige ved døren, så man altid kan følge sel de nyeste hrybrider. Der er i alt 600 hektar forsøgsmarker med alverdens forsøg- og avlsafgrøder fordelt på to lokationer. Ved hovedbygningen er der et kæmpelager og ved siden af det, er der diverse møller, så kornet kan testes på diverse måder og ikke kun har et tilfredsstillende udseende. Det nyeste skud på stammen er alle oliefrøene og soja, hvor virksomheden ikke har så lang erfaring, men til gengæld lan trække på sin mangeårige erfaring.

Halvdelen af produktionen bliver solgt indenrigs. Mere end 250 af majshybriderne og 120 slags korn er registreret i Kroatien og dermed også EU. De mange slags korn dækker over både hvede, byg, havre, spelt og rug og virksomheden har også programmer for soja, solsikkefrø og rapsfrø.