Heden Maskinforretning A/S' historie begyndte i 1962 i selvsamme lokaler, hvor virksomheden holder til i dag. Dengang var det dog blot en lille landejendom, men i dag er den tidligere kostald lavet om til kontorbygning og showroom. Sidenhen er der også kommet nye og større bygninger til hos Heden Maskinforretning, der holder til i byen Heden, som ligger på Midtfyn. Derudover har forretningen også en afdeling på Als.

- Forretningen startede med at sælge danske mærker såsom Bukh og Vety. I 1970 blev vi Massey Ferguson forhandler, og det var på samme tid, vi fik bygningerne på den anden side af vejen og dermed større faciliteter at gøre godt med. Herefter er det gået slag i slag, og vi er blandt andet også blevet forhandler af Fendt, fortæller Lars S. Kristiansen, der er administrerende direktør hos Heden Maskinforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lars S. Kristiansen har overtaget forretningen efter sine forældre, som startede virksomheden. Det er et familieejet selskab, hvor Lars S. Kristiansen er hovedaktionær, hans to søstre er medaktionærer og forældrene stadig har en lille aktieprocent.

- Massey Ferguson og Fendt er vores hovedbrands, hvor vi har hele produktpaletten. Vi er aktionærer i Maskinhandler Indkøbsringen, og herigennem har vi et stort produktprogram indenfor landbruget, siger Lars S. Kristiansen om virksomheden, der gør sig indenfor salg, service, reparationer og reservedele.

rich-media-2
Landbrugsmaskinerne fra Massey Ferguson står i den nye hal, som Heden Maskinforretning byggede sidste år. Foto: Josefine Ørts Felletoft.

Route 66

Sidste år byggede Heden Maskinforretning til, og det var der én særlig grund til ? Route 66.

- Route 66 er en plan, som Agco lancerede i 2016 med strategien om, at der skal være eksklusivitet og større fokus på det enkelte brand. Derfor måtte vi ikke sælge Fendt og Massey Ferguson fra samme adresse længere, fortæller Lars S. Kristiansen, der lige efter nyheden om den nye strategi kontaktede Agco for at spørge til, om en plan om at holde mærkerne på hver sin side af vejen, kunne være en løsning.

- Vi fik heldigvis et ja til planen, som vi nu har investeret en del penge i. Kort tid efter gik vi i gang med at ombygge en hal til ny udstillingslokale til vores Massery Fergusson produkter, siger han om hallen, der blev indviet sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi var ikke vilde med den nye strategi til at starte med, for det er bare ikke spændende at være i en proces, hvor andre skal sætte dagsordenen i ens forretning. Men jeg må da erkende, at nu da resultatet er på plads, kan jeg godt se logikken i det, og det er samtidig dejligt at have gode faciliteter at vise maskinerne frem i, siger maskinhandleren, der er taknemmelig for at kunne beholde begge mærker, dog på to matrikelnumre, som den eneste i Danmark.

- Vi er selvfølgelig stolte over at have begge mærker. Det er med til at sikre en større volumen, der gør, at vi kan udvikle vores kompetencer, som er nødvendige for at servicere moderne maskiner. Det var enormt vigtigt for os at beholde både Massey Ferguson og Fendt. Ellers tror jeg, vi havde mistet en del kunder, fortæller Lars S. Kristiansen, der er overbevist om, at geografien og forretningens gode salgstal i løbet af årene, har været afgørende for, at de måtte beholde begge mærker.

rich-media-4
Alle maskiner fra Fendt bliver vist frem i et showroom på den ene side af vejen hos Heden Maskinforretning. Foto: Josefine Ørts Felletoft.

Adskilte forretninger

Virksomheden beskæftiger 40 medarbejdere i Heden samt 12 medarbejdere i afdelingen i Stevning på Als, som kun sælger Massey Ferguson.

- Det er lidt geografisk ulogisk at have to afdelinger, der ligger så langt fra hinanden, men med færgen kan vi hurtigt læsse reservedele og maskiner af sted, fortæller Lars S. Kristiansen og fortsætter;

- Jeg har den indstilling, i modsætning til mange andre maskinhandlere, at det er en fordel med to afdelinger, der er geografisk adskilt. For hvis samme kunden skal kunne betjenes fra to afdelinger, vil det være en øget omkostning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Als har virksomheden fire servicebiler, mens der i Heden er 12, som dagligt kører ud for at servicere kunderne.

rich-media-6
Heden Maskinforretning valgte for seks år siden også at satse på have-park. De sælger produkter fra blandt andet Egholm, MultiOne og Polaris. Foto: Josefine Ørts Felletoft.

Ny satsning

Heden Maskinforretning valgte for seks år siden også at satse på have-park.

- Vi fik muligheden igennem Maskinhandler Indkøbsringen, da de havde en række produkter og anerkendte brands, som vi gerne ville være med til at sætte mere fokus på. I takt med, at kommunerne udliciterede opgaver til at passe grønne arealer, var det en god mulighed for os at sælge til kunderne her, siger Lars S. Kristiansen om forretningsområdet, som Heden Maskinforretning har fem ansatte til kun at have fokus på.

- Vi er på mange måder en traditionel landbrugsmaskine-virksomhed. Vi har så bare valgt også at satse på have/park, fortæller han, der lægger vægt på, at det dog ikke var en nødvendighed for forretningen.

- Vi er ikke længere så afhængig af landbruget. Det har bestemt været en succes for os med have-park, og der er fortsat vækst. Vi vil helt sikkert styrke det yderligere i fremtiden. Det giver en ro i maven, at vi har et andet ben at stå på, så vi ikke er 100 procent afhængig af én leverandør samt landbruget op- og nedture, fortæller Lars S. Kristiansen, der ser lyst på fremtiden for alle forretningens salgsområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvom vi ikke er en af de største forretninger i Danmark, er det ikke noget, vi føler os truet af. For vi gør det godt, og så længe vi kan levere, som vi har gjort de sidste år, kan vi sove roligt om natten, siger direktøren for Heden Maskinforretning.