Salget af landbrugsmaskiner kører derudad.

Således også på Mors, hvor maskinproducenterne hos He-Va oplever kapacitetsproblemer. Men den morsingbo er ikke født, som ikke har en løsning på sådan en udfordring. Derfor er man nu klar til at igangsætte anden etape af en storstilet udvidelsesplan til 50 millioner kroner. Det sker ved at udvide fabrikken i Ørding på Sydmors, hvor maleafdelingen ligger. Administrerende direktør Villy Christiansen forklarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er nødt til at kunne producere bedre, billigere og i en højere kvalitet end tidligere, og derfor udvider vi med 1700 kvadratmeter i Ørding. Der bliver plads til nye, mere effektive maskiner til overfladebehandling af emner. Når byggeriet står færdigt, vil vi kunne producere til lager året rundt, siger han til Maskinbladet og uddyber, at man håber at kunne sætte håndværkerne i gang til maj.

Vil holde på arbejdspladserne

Senest kunne Villy Christensen og resten af medarbejderstaben tage første del af udvidelsen i brug - nemlig en 1200 kvadratmeter stor produktionshal i Nykøbing. Den blev indviet i efteråret i fjor. Formålet med alt byggeriet har ifølge direktøren et lokalpatriotisk tilsnit.

- Vi har hyret 10 til 15 nye medarbejdere her i foråret. Det er en del af vores strategi, at vi vil holde og skabe arbejdspladser her i landet. Indtil videre har vi da heller ikke haft alt for svært ved at få fat i gode folk, siger han.

Nye medarbejdere fordrer dog investeringer af hver en krone. Cirka 90 procent af He-Vas produktion går til eksport, mens kun 10 procent afsætte her i landet. Og niveauet i de danske lønninger kræver, at man er blandt de mest effektive, lyder det fra direktøren.

- Da jeg startede i lære kostede en drejebænk 65.000 kroner. I dag står den måske i tre millioner. Man skal have svejserobotter, ventilation og ellifte, så vi er nødt til at investere, hvis vi skal holde en effektivitet, som er høj nok at kunne konkurrere. Derfor har sat yderligere 10 millioner kroner af til produktionsudstyr, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor pengene til de mange investeringer kommer fra, vil morsingboen helst ikke ud med. Hovedparten tjener man, lyder det snusfornuftigt.

- Vi har dem ikke liggende under hovedpuden. Men vi skal da have lidt på kistebunden, for når man bor, hvor vi gør, kan man ikke bare låne. De penge, vi tjener, bliver investeret fuldt ud, siger han.

Tredje etape starter i 2020

Sidste ben i planen håber man at påbegynde i foråret 2020. Her er det endnu en udvidelse af hovedkvarteret i Nykøbing Mors, som står for. Der skal være plads til lagerhal, showroom og administration, men inden man kan gå i gang med byggeriet, skal lokalplanen for området lige falde på plads.

- På kommunen er man i gang med arbejdet med at ændre lokalplanen, så vi kan købe den ekstra jord og bygge industribygninger på grunden. Men den slags tager jo tid, siger Villy Christensen.

- Vi er da lidt spændte på, hvordan det kommer til at gå. Om efterspørgslen på landbrugsmaskiner holder det høje niveau, men udvidelsen er langsigtet, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2018 oplevede morsingboerne ifølge direktøren en vækst i omsætning mellem seks og otte procent, så den i dag er 185 millioner kroner. Man budgetterer med endnu en stigning i 2019, og Villy Christensen er fortrøstningsfuld i forhold til udvidelsesplaner med videre.

- Det tegner fornuftigt, erklærer han.