Det er ikke alle, som køber sprøjtemidler i havecenteret eller hos planteskolen, viser en rundspørge, som Miljøstyrelsen har foretaget. Flere danskere går direkte til landmændene for at købe ukrudtsbekæmpelse.

En telefonisk rundspørge blandt 1.200 personer lavet af Miljøstyrelsen viser, at 634 af deltagerne i undersøgelsen bruger sprøjtemidler i haven. Rundspørgen viser, de fleste køber midlerne hos det lokale havecenter eller planteskole. Alligevel svarer 8,5 procent af deltagerne, at de fylder en dunk med pesticider hos den lokale landmand, selv om giftmidlet kun er godkendt til professionelle i landbruget, skriver DR Nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I følge rundspørgen ser problemet ud til at være størst i Region Sjælland, og Miljøstyrelsen advarer kraftigt imod det.

Ulovligt brug

For det er ulovligt, hvis man som privatperson benytter sig af de giftige midler i kampen mod ukrudt - man kan også få en bøde.

Sprøjtemidlerne kan nemlig være skadelige for miljøet, sundheden og grundvandet, hvis man bruger midler, der ikke er godkendt til brug i haven.

Det kræver en uddannelse af håndtere de midler, der kun er godkendt til professionelt brug af for eksempel landmænd:

- Det er bekymrende, for hvis man hos en landmand køber sprøjtemidler, som man ikke er uddannet til at bruge, kan man risikere at bruge dem forkert hjemme i sin have, siger funktionsleder Anny Toftkær fra Miljøstyrelsen til DR Nyheder.