Mange landmænd får problemer med at afdrage på deres lån, når afdragsfriheden udløber i 2017 og 2018. Der kan dog være gode muligheder for at lave fornuftige aftaler med kreditforeningen, mener virksomhedsrådgiver i LMO, Jens Christian Petersen, som bruger en stor del af sin tid på at lave aftaler om, hvordan den enkelte landmand kan afdrage sin gæld

Èn ting er sikkert: Det har været 10 fantastiske år for mange landmænd, som optog lån med afdragsfrihed. Nu udløber afdragsfriheden snart for langt de fleste med denne type lån, og det betyder, at der er brug for handling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det eneste man ikke skal gøre, det er at lade som ingenting.

Jens Christian Petersen, virksomhedskonsulent

- Landmanden er nødt til at sætte sig ned og få styr på, hvad der skal ske fremover. Jeg er ofte med til at tage en realistisk snak med landmanden om, hvad der er muligt at afsætte til afdrag fremover. Det eneste man ikke skal gøre, det er at lade som ingenting. Har du et lån, hvor afdragsfriheden udløber i 2017 eller 2018, så er du nødt til snart at gøre noget, siger virksomhedsrådgiver Jens Christian Petersen fra LMO.

Han råder til at tage en snak med sin kreditforening omkring en fremtidig aftale.

- Vi er ofte med på sidelinjen, når landmanden indgår en aftale med kreditforeningen. Jeg oplever, at kreditforeningen typisk er åbne overfor at indgå i en konstruktiv dialog, men der er da ingen tvivl om, at jo mere kompleks en ejendom er, jo større afdrag forventer kreditforeningen at få, siger Jens Christian Petersen og nævner bygninger og inventar, der bliver slidt, som topscorerne, når afdragene skal falde.

Består gældsbyrden primært af jord eller et stuehus, så er der bedre muligheder for at udskyde afdragene, for her er sikkerheden langt større for kreditforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

10 år mere?

De 10 gode år er således snart passé, men hvordan med fremtiden ? er det muligt at få forlænget afdragsfriheden med endnu 10 år?

- Hos nogle kreditforeninger er det muligt. Hos andre kan vi måske lande en aftale på tre eller fem år, og det kan være med til at lette gældsbyrden for landmanden, siger Jens Christian Petersen og fortsætter:

- Vi oplever, at langt de fleste landmænd har en eller anden form for lån med afdragsfrihed, og her er det som sagt nødvendigt at overveje, hvad man vil gøre. Det skal også siges, at det bestemt ikke kun er konkurstruede landmænd, afdragsfrihedens ophør rammer. Der er rent faktisk også en del landmænd, som har så god en økonomi, at de uden de store problemer kan begynde at afdrage på deres lån.

Dialog med kreditforeningen

LMO har afdragsfriheds ophør med som et fast punkt på dagsordenen, når der tales budget, og Jens Christian Petersen mener, at langt de fleste kommer ud af dialogen med kreditforeningen med en acceptabel løsning.

- Vi oplever bestemt, at mange kreditforeninger er pragmatiske og interesserede i at finde løsninger, som er realistiske at gennemføre, siger han og opfordrer landmænd til at tage fat i sin virksomhedsrådgiver eller økonomikonsulent, hvis man endnu ikke har lavet en aftale med kreditforeningen.