Venstres fødevare- og miljøordfører, Erling Bonnesen, vender tommelen nedad for EU's krav til dansk landbrug om klimatilpasning:

- Dansk landbrug kan ikke bære yderligere belastninger. Landbruget har løbet foran i mange år og har allerede foretaget store reduceringer. Vi producerer i dag fødevarer med noget af det laveste klimaaftryk. Vil vi fortsat have landbrug i Danmark, skal der findes andre løsninger. Blandt andre har klima- og energiministeren sagt, at han vil forsøge at købe kvoter og på den måde løse opgaven. Men der er i første omgang tale om et forhandlingsudspil, og jeg håber, at ministeren vil slå i bordet og forsøge at mindske de danske krav ved at få andre til at påtage sig mere, siger Erling Bonnesen til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smertegrænsen

Han afviser, at det er blåøjet at tro, at eksempelvis østeuropæerne vil påtage sig yderligere krav, selv om det er der, der vil være mest at hente, idet de op til optagelsen i EU i 2005 nærmest intet havde foretaget sig inden for klimatilpasning:

- Det skal i hvert fald forsøges. Danmark har nået smertegrænsen, men vi vil også have mulighed for at have et fødevareproducerende erhverv i Danmark. Samlet set er det fortsat en fordel for Danmark og landbruget at være med i EU, men så kommer der fra tid til anden nogle forhandlinger. Vi må forklare EU bedre, at vi har løbet foran i Danmark, og det skal der tages højde for. En række statistikker i EU er ikke så opdaterede, som de burde være. Udgangspunktet for forhandlingerne er hårdt, men vi må knytte næverne og gå til den, siger Erling Bonnesen.