Mandag Morgen bringer mandag en artikel med alvorlige anklager mod landbrugets største organisation, Landbrug & Fødevarer for i forbindelse med flere landbrugsfonde at udøve fætter-kusine virksomhed.

Mandag Morgen fortæller, at Rigsrevisionen er i gang med at undersøge uregelmæssigheder i landbrugsfondene på Axelborg, som hvert år uddeler omkring en halv milliard offentlige kroner til udviklingsprojekter i landbruget:

Artiklen fortsætter efter annoncen

For de penge sætter vi blandt andet projekter i gang, hvor vi kan se, at det skaber merværdi for erhvervet.

- Asger Krogsgaard

- Fondene er totalt domineret af erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, der både er sekretariat, bestyrelse og primær modtager af de mange penge. Desuden er det også Landbrug & Fødevarer, der står for evaluering og effektmåling af udviklingsprojekterne, og det er en konstruktion, der har mange kritikere, skriver ugebrevet.

Stor risiko

Vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, Vagn Jelsøe, som er næstformand i Promilleafgiftsfonden for landbrug, der er den fond, der fordeler de fleste midler, siger:

- Der er en alt for stor risiko for, at pengene bruges til at cementere det etablerede landbrug og de etablerede landbrugsinstitutioner frem for skabe den innovation og udvikling, erhvervet har så meget brug for?

Mandag Morgen har gennemgået regnskaberne i landbrugsfondene i perioden fra 2012 til 2015, og kortlægningen viser, at cirka 55 procent af de 450-500 millioner kroner, staten samlet set overfører til landbrugsfondene år efter år, ender direkte hos L&F og dets eget videncenter Seges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afviser kritikken

Næstformand Asger Krogsgaard fra L&F afviser ikke overraskende kritikken og siger til Maskinbladet, at der er direkte faktuelle fejl i artiklen fra Mandag Morgen:

- Det er cirka 250 millioner kroner, Promilleafgiftsfonden administrerer og deler ud til blandt andre Produktionsafgiftsfondene. Der bliver derudover opkrævet nogle penge hos landmændene gennem produktionsafgiftsfonde. For de penge sætter vi blandt andet projekter i gang, hvor vi kan se, at det skaber merværdi for erhvervet. Det er et svært set up, som artiklen viser, at sætte sig ind i, siger Asger Krogsgaard.

55 procent til L&F

Han afviser blandt andet, at næsten det hele går til L&F's egen organisation:

- Det er cirka 55 procent, der går til L&F's egne organisationers innovations set up, mens nogle og fyrre procent går til institutioner uden for erhvervet. Det er unikt, at et samlet erhverv kan håndtere et sådant set up, og det viser sig blandt andet gennem den succes og konkurrenceevne, landbruget gennem årene har kunnet fremvise på det frie marked, siger Asger Krogsgaard videre.

Skulle nogen finde på at ændre ved sammensætningen i bestyrelserne, frygter Asger Krogsgaard, at man mister en del af den faglighed, der i dag er til stede:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fagligheden gør, at pengene kommer nøjagtig derhen, hvor vi kan se, at det giver merværdi. Der kan være nogen i fondene, som mener, at pengene eksempelvis skal kanaliseres i en mere grøn retning, siger han til Maskinbladet.

Asger Krogsgaard slår fast, at dem der har hånden på kogepladen - og det er landmændene - skal være med til at sætte retningen.