Planterådgiver hos Sagro Christina S. Jørgensen anbefaler landmanden at tjekke sit kemirum mindst én gang årligt for udløbne og dermed ulovlige midler.

Alle plantebeskyttelsesmidler bliver godkendt for en periode. Når godkendelsen udløber, må midlet i de fleste tilfælde lovligt anvendes op til 18 måneder efter udløb. Herefter skal midlet være opbrugt eller bortskaffet. I en del tilfælde bliver midlet godkendt igen, men med nyt registreringsnummer, hvilket ofte betyder, at betingelserne for anvendelse af midlet ændres eller skærpes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I praksis betyder et ændret eller nyt registreringsnummer at der er tale om et nyt middel, og rester med den gamle godkendelse skal derfor anvendes eller bortskaffes, inden for den angivne frist. I andre tilfælde bliver midlet afmeldt og skal også anvendes eller bortskaffes indenfor den angivne frist, fortæller Christina S. Jørgensen.

Kedelige overraskelser

Opbevaring af ulovlige midler udløser en bøde på omkring 8.000 kr. pr. dunk. Har man som landmand plantebeskyttelsesmidler som udløber, kan de afleveres dunkene på den lokale genbrugsstation.

For yderligere oplysninger om kemiske midler kan man slå op i Middeldatabasen, hvor man kan får adgang til alle relevante oplysninger om udløbsdatoer.

Sagro er et rådgivningsselskab der rådgiver landbruget og det øvrige erhvervsliv.