Den danske regering har besluttet at omfordele landbrugsstøtten fra EU.

I alt bliver 2,1 milliarder kroner i 2020 trukket væk i direkte støtte til landmændene. Pengene skal i stedet gå til landdistriktsprogrammet - fem procent af den direkte landbrugsstøtte overføres til landdistriktsprogrammet i 2016, seks procent i 2017 og syv procent i 2018-2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det presser landmændene i Danmark, men det kunne have været værre lyder det fra Landbrug & Fødevarers formand:

- Der har været talt om fuld modulation, som det er tilfældet i England, hvor landmændene ser ud til at miste 15 pct. Vi er landet på en model, hvor vi trods alt må sige at der er taget et hensyn, og det skal vi huske at rose regeringen for. Nu skal alt sættes ind på, at pengene så kan gå til gode formål, som for eksempel at skabe øget produktivitet og ny viden. Vi håber, at en stor del af pengene kan ende ude hos de landmænd, som vil investere i ny teknologi og moderniseringer, så mener jeg, at det kan give mening, siger Martin Merrild.

Det kunne også have været bedre. De foreløbige udmeldinger fra Holland, Frankrig og Tyskland viser, at her afgiver man noget mindre støtte - henholdsvis 2,5 procent, 3,3 procent og 4,5 procent.

En række af de nye EU-lande vælger at tage penge fra landdistrikterne og give til landmændene.

Det er eksempelsvis tilfældet i Polen, Slovakiet og Ungarn.