Forskere fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) på Københavns Universitet foreslår i en ny udredning om bedre udnyttelse af kvælstof i landbrug og akvakultur, at man indfører omsættelige kvoter på udledning af kvælstof.

Det har dog ingen gang i virkeligheden, hvis man spørger Landbrug & Fødevarer, der kalder forslaget for unødigt bureaukrati.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi synes, at det er skudt helt ved siden af at snakke om omsættelige udledningskvoter. Der er en klarhed om, at normreduktionen ikke giver den store effekt. Der er politisk vinde i retning af at fjerne normreduktionen og i stedet lave noget, der er målrettet, der hvor der er problemer. Så begynder forskerne nu at foreslå normreduktion. De eneste det vil være til glæde for, er nogle bureaukrater, der skal lave en model for det, og nogle bureaukrater der skal kontrollere, at en fuldstændig vanvittig handelsmodel bliver overholdt. Samtidig vil det ramme landbrugets økonomi helt unødigt, og miljøeffekten vil være lig nul eller forsvindende lille, siger Niels Peter Nørring, der er miljødirektør i Landbrug & Fødevarer.

Derudover slår Niels Peter Nørring et slag for, at landbruget får bedre mulighed for at gøde afgrøderne.

- Vores klare holdning er, at vi skal kunne gøde planterne efter det afgrøderne har behov for, og hvis der er vandområder, hvor der er behov for en indsats, må vi ud og lave en målrettet indsats i kanten af vandmiljøet, siger han.