Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Han er gift med landmændene

Af Kate Frank Pommer - 15. maj. 2018 KL. 18:20

Michael Hanghøj er både pjattet med landbruget og tal, og defor er han begyndt i en stilling i Sønderjysk Landboforening.

Michael Hanghøj Pedersen er flyttet fra Brønderslev til Vojens for at prøve kræfter med stillingen som juniorkonsulent i Sønderjysk Landboforening, SLF.

For Michael Hanghøj Pedersen var det oplagt, at han skulle uddanne sig og arbejde inden for landbruget, fordi hans familie i flere generationer har arbejdet i landbruget. Derfor tog han også den klassiske vej ind i landbruget, men der manglede noget, og han fandt ud af noget, han havde glemt. Han var egentlig ret vild med tal.

Han er så vild med tal, at alt blev registreret og sat i skemaer, da han som helt ung havde fritidsarbejde i landbruget. Hurtigt fandt han også ud af, at det ikke helt skulle være den klassiske vej, han skulle gå gennem landbruget.

- Jeg kan virkelig godt lide at have fokus på tal og hjælpe flere landmænd med at optimere deres drift, siger han og uddyber:

- Kombinationen af økonomi og landbrug er helt perfekt. Det her er min rette hylde.

Michael Hanghøj Pedersen har været et par steder gennem tiden som driftsleder, hvor han oplevede sulten på udfordringer komme snigende hver gang.

- Jeg synes, at det er helt vildt fedt at kunne optimere en bedrift, men når man først har nået målene, så er der ikke flere udfordringer, og så begynder jeg at kede mig, siger han.

Som et ægteskab

Derfor er arbejdet i en landboforening perfekt for ham. Han er fascineret af mennesker, og at hverken to mennesker eller i særdeleshed to landmænd ikke er ens. Forholdet til de mange medlemmer af landboforeningen skal helst være tæt.

- Det er lidt som et ægteskab. Det er noget alle kan relatere til. For hvis man sidder derhjemme og har en konfrontation i sit ægteskab, så skal man efterfølgende følge op på det. Man skal jo også pleje et ægteskab og en relation. Hvis vi eksempelvis ikke ser vores venner, så er de jo ikke vores venner, så er de bare bekendte. Og sådan er det også med landmændene. Jeg taler med dem og foreslår noget, og så følger jeg op og har en løbende dialog, siger han.

På mange måder er de forskellige.

- De dygtigste landmænd foretager sig kun noget, der er rentabelt, og så er der dem, der gør som en passion, siger han.

Skal man gøre noget, skal det gøres ordentligt, mener juniorkonsulenten.

- Det der, motiverer mig er, at man kan rykke på noget, for hvis vi ikke bliver bedre, så kommer der nogle og overtager det hele, så vi skal hele tiden gå efter at være de bedste. Jeg er kun en dråbe i havet, men jeg vil gerne gøre en forskel, siger han.

Deleøkonomi vejen frem

Airbnb og Gomore nævner han i flæng. De er nogle af eksemplerne på de deleøkonomiske initiativer, som er opstået de seneste år, og som har inspireret Michael Hanghøj Pedersen.

- Der kommer langt flere deltidslandbrug, og jeg ser mange muligheder i deleøkonomi for netop deltidslandbrug. Inden for planteavl kan 5-10 deltidslandmænd, der bor i samme område, dele en maskinpark. Og den viden kan vi formidle. Der er også masser af muligheder i sharemilking, siger han.

Derfor har han igangsat et udvalgsgruppe, der skal fokusere på behovene i et deltidslandbrug, og hvordan det kan blive bedre for de medlemmer.

Inspirationen til at foksuere mere på deltidslandbrug kom ikke hen over natten. Han kører hver weekend til Brønderslev-egnen.

- Jeg er selv en del af et deltidslandbrug sammen med min lillebror, og jeg kan se, at der mangler fokus på deltidslandbrug, da det meste er på de store bedrifter, siger han.

- Jeg kan hjælpe med formidlingen, viden og at få en masse ned på skrift, siger han.

Michael Hanghøj Pedersen lejer selv en mejetærsker til sit deltidslandbrug, da hans behov er begrænset.

Det er kombinationen af tal, at kunne optimere og at arbejde med mennesker. Det er det fascinerende, for der er ikke to mennesker, der er ens og derfor heller ikke to landmænd.

Fritidslandbruget kalder han en arbejdsrelateret hobby med de ti kødkvæg og 300 slagtesvin om året, som han ikke vil være foruden.

- Der er ikke noget bedre end at køre ud med sprøjten klokken fem om morgenen, når alt er stille og rådyrene render rundt i lysningen. Dét er fantastisk,. For mig er det bedre end at gå i en stald en hel dag, siger han.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame