Carl-Josef Detert på 49 år er den succesfulde ejer af Carl-Josef Detert Zuchttiere. Han ejer tre avlsgårde i Tyskland, hvor han avler sopolte, og siden 2009 har han brugt DanAvl-genetik.

De meget frugtbare polte, der stammer fra Danmark, vinder popularitet over hele Europa, og Carl-Josef Detert sender hvert år 25.000 polte ud til hele Tyskland, ligesom han også får dem sendt til nabolandene Polen, Belgien og Holland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den største fordel ved at producere grisene selv, er at vi kan se, hvordan vores søer fungerer, fortæller Carl-Josef Detert, der beskriver søerne som rolige og omsorgsfulde.

- Det giver os mulighed for at eksperimentere lidt, da det er virkelig vigtigt, at vi ikke mister følingen med erhvervet. Det er godt at have forståelse for, hvordan disse meget, meget frugtbare søer præsterer i praksis, mener han.

Høj frugtbarhed

Det høje antal af smågrise pr. kuld - i Carl-Josef Deterts tilfælde er det 15-20 grise - medfører en ny problemstilling i sig selv. Jo højere antal af smågrise der fødes, jo højere er antallet af smågrise, der risikerer at dø før fravænning.

Ansvarshavende for smågriseproduktion, hollænderen Jos Nieuwenhuis, rådede Carl-Josef Detert til at prøve, hvad man på tysk kalder Hub-Senk-Boden, også kendt som et hæve-sænke-gulv. Det er et gulv, der er udviklet for omkring 15 år siden af den hollandske gulvproducent Nooven, til anvendelse i farestier - og som er alment anvendt i Holland, Belgien og Frankrig. På det seneste har gulvet vundet stor udbredelse i Østeuropa.

Systemet fungerer ved, at gulvet under soen er fleksibelt, så når soen rejser sig for at spise, rører hun en sensor, som ved hjælp af lufttryk presser gulvet under hende op. Derved bliver smågrisene midlertidigt adskilt fra soen med en niveauforskel på cirka 15-20 centimeter, hvilket reducerer antallet af ihjellagte smågrise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu, tre år efter installationen af de første 46 hæve-sænkegulve i en nybygget sostald, har de nye gulve vist sig at være en god investering. Dødeligheden før fravænning er faldet med 0,4 - 0,5 smågrise pr. kuld, hvilket næsten betyder en ekstra gris pr. so pr. år.

Du kan læse mere om hæve-sænkegulve i det nye Hyo der udkommer fredag den 4. september.

Hvis du har abonnement på bladet, kan du allerede nu læse artiklen her.