Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Hænderne er skruet rigtigt på ung maskinstationsmand

Af Morten Damsgaard - 30. jun. 2018 KL. 07:00

  • ww295777_1
  • ww295777_2
  • ww295777_3
  • ww295777_4
  • ww295777_5
  • ww295777_6
  • ww295777_7

Såmaskine fra eget værksted, har gjort ung maskinstationsejer unikt på markedet.

For 21 årige Simon Berndt er det næsten en selvfølge at følge i faderens fodspor. Først med interessen for landbrugsmaskiner, men dernæst også interessen for at drive maskinstation - og specielt interessen for at drive maskinstation med specialmaskiner.

Simons far, Frank Berndt, drev for få år siden maskinstation med blandt andet en dybdeharve-kombination med såmaskine. Maskinen var tysk og blå og blev produceret af Köckerling og gik under navnet Köckerling Master.

citat startcitat start

- De gamle kartoffeltoppe ville slæbe i såskærene, så vi måtte finde på en anden løsning.

- Simon Berndt

citat slutcitat slut

Simon er igang med uddannelsen til landbrugsmaskinmekaniker og er i lære hos Dansk Maskincenter i Toftlund, og her har han fået blod på tanden til at selv at opbygge en såkombination inspieret af Köckerling Master.

- Ideen kom egentligt ud fra behovet om såning af raps på en billig og effektiv måde, og jeg købte i 2017 en tre meter Köckerling Trio, som jeg fik bygget såudstyr på - men i løbet af 2018 er konceptet vokset, og i dag jeg kan også så korn med placering af gødning og græsudlæg, fortæller den unge landbrugsmaskinmekaniker som selv har stået for opbygning med hjælp fra kammerater.

Billig etablering

Efter Simon Berndt købte en brugt tre meter stubharve i Tyskland, og fik bygget slæbeskær på til såning af raps, blev han kontaktet af nogle lokale kartoffelavler, som spurgte til såning med harven på kartoffeljorden, for at lave en billig etbalering af korn efter kartofler.

- Fordelen med harven var en hurtig og billig etablering, hvor der ikke skulle pløjes eller harves inden såmaskinen kunne komme igang - men en løsning, hvor det hele skete i én og samme arbejdsgang, fortæller Simon Berndt, som dog oplevede udfordringer det første år.

- De gamle kartoffeltoppe ville slæbe i såskærene, så vi måtte finde på en anden løsning.

Løsningen blev at montere Väderstad Spirit såskær på harven, og at valget netop faldt på Väderstad skyldes diameteren på discene.

- Väderstad Spirits discene er noget større end de øvrige på markedet, og derfor vurderede jeg, at de ville have sværst ved at slæbe med de gamle kartoffeltoppe.

Korn og møg på én gang

Såskærene er monteret med 15 centimeter afstand, da de på den måde placerer kornet på hver side af harvens tænder, som sidder med 30 centimeter afstand.

Såskærene var dog ikke den eneste udfordring det første år for den unge maskinstationsmand.

- Jeg købte en brugt fronttank med opdelt rum i det nordjyske, så jeg kunne både få korn og gødning med på én gang, men jeg oplevede store problemer med at blæse kornet helt op til såskærene bagest på harven. Problemet blev løst ved at montere en stor Kongskilde blæser forrest på fronttanken. Det ser godt nok en anelse voldsomt ud - men det virker, fortæller Simon Berndt.

Efter ombygningen af harven med såskær bag ved pakvalsen, blev harven meget tung.

- Jeg kørte det første år med en John Deere 7600, men den blev hurtigt for lille, og jeg måtte derfor leje en større traktor til sæson 2018. Valget faldt på en John Deere 6190R, hvor Simon både har fået større trækkraft og større løftekapacitet.

Den oprindelige Accord luftsåmasine, som blev monteret oven på harven bruges nu hverken til korn eller gødning - men til græsfrø.

- På den måde kan jeg både så korn og placere gødning, samtidigt med at der kan sås græsfrø - alt sammen i én arbejdsgang, fortæller han.

Gødningen placeres før pakvalsen, mens græsfrøene drysses ud før trykhjulene på såskærene, mens kornet placeres med såskærene.

Kontrol fra kabinen

I begyndelsen kunne Simon let kontrollere alle funktionerne med hydraulikudtag - men til sidst var der brug for hele seks dobbeltvirkende hydraulikudtag til såmaskine-kombinationen.

- Derfor lavede jeg en elektronisk boks, så jeg kunne styre såmaskinen med magnetventiler og dermed fra en lille boks i kabinen.

Foruden en egenproduceret 'computer' til styringen af såmaskinen, så sidder der også en sprøjtesporscomputer i kabinen.

- Jeg har også fire kamera på maskinen - én i fronttanken og tanken bag traktoren, så jeg kan holde øje med tankniveauet, og så sidder der et kamera foran fronttanken samt bag på såmaskinen, så jeg er sikker på, at jeg ikke bakker ind i noget, når der bakkes ud i hjørnerne.

Kameraerne er godt tænkt, for der er virkelig tale om en lang maskine fra fronttankens beyndelse til såskærenes ende.

Fremtidsplaner

Simon Berndt ligger bestemt ikke på den lade side, og han har allerede fremtidsplaner for såkombinationen.

- Jeg vil gerne have bygget en elektronisk såmængdejustering på maskinen, så jeg kan ændre det under såarbejdet, fortæller han og hentyder til jordtyper, som både er milde og svære, og hvor der specielt på lerjorden på bakketoppe og i bakkedale, kunne være en fordel at ændre udsædsmængden.

- Jeg ved ikke helt, hvordan jeg løser opgaven endnu, men jeg tror det bliver noget med en LH-computer, som skal bygges sammen med maskinen.

Desuden kunne han også godt tænke sig at kunne ændre skærtrykket på såskærene under såarbejdet.

- Det kunne også være rart på bakketoppe, at man eksempelvis kunne hæve skærtrykket samtidigt med at udsædsmængden sættes op.

Den ihærdige unge landbrugsmaskinmekaniker og maskinstationsejer har dermed mange planer for sit specielle såkombination, og han fortæller, at det netop også er det, som gør det spændende at arbejde med.

- Det er lige så spændende og udfordrende at bygge såmaskinen op, som at køre med den.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame