I amerikansk politik er der tradition for, at man giver en nyvalgt præsident 100 dage på jobbet, inden man fælder den første dom over præstationen. Her i Danmark er der nu gået 90 dage, siden Lars Løkkes Venstre-regering trådte til, og når nu landbruget er kendt som en progressiv og arbejdsom sektor, tænkte Maskinbladet, at det her 10 dage før de 100 dage er gået, måtte være på tide at gøre status.

Maskinbladet har derfor ved Seges' Økonomikonference talt med landbrugets førstedame, Karen Hækkerup, der med sin fortid som fødevareminister, om nogen har erfaring med, hvordan det politiske spil udspilles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overordnet set anerkender Karen Hækkerup, at de svage mælke- og svinepriser presser landbruget, og hun formulerer landbrugets nuværende status således:

- Det er noget møg, men der er håb.

En del af håbet skal findes på Christiansborg, hvor den nye regering er trukket i arbejdstøjet, som det kaldes i den politiske jargon.

- Jeg synes, at den nye regering er kommet godt i gang. De har fremlagt et ambitiøst program, og med forslag til afskaffelse af randzoner samt en ny gødskningslov, er to af de største punkter godt i gang, siger Karen Hækkerup.

Karen Hækkerup fortalte desuden, at hun blev inviteret til at afholde et oplæg om landbrug ved et seminar for den nye regering, blot to dage efter, at den nye regering trådte til, og det skal ifølge direktøren ses som et bevis på, at regeringen har fokus på landbrugets forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden Folketingsvalget fremlagde Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti en 16-punkts plan for landbruget, og det er denne plan, som Venstre-regeringen nu er i gang med at føre ud i verden.

- Jeg tror på, at vi får hele 16-punkts planen gennemført. Jeg tror, at Statsministeren er meget opmærksom på det løfte, han har givet. Vi er fulde af forventning, og jeg tror, at de nok skal få planen landet, siger Karen Hækkerup.

Som nævnt er planen fremsat af VKO-partierne, mens Liberal Alliance står udenfor. Ifølge Karen Hækkerup kan man dog godt forvente, at der kan findes flertal i Folketinget.

- Jeg tror, at landbrugspakken bliver vedtaget med et flertal, der bliver bredere end regeringen. Det skyldes, at Socialdemokraterne har fået en ny leder i Mette Frederiksen, som har vist, de er interesserede i at møde op til forhandlingerne. Hvis der kommer et bredt flertal, må det ikke ske på bekostning af 16-punkts planen. Den kan der ikke rokkes ved, men der kan skrives mere til, siger Karen Hækkerup.

Selv hvis Socialdemokraterne ikke ender med at blive en del af landbrugspakken, er Karen Hækkerup stadig optimist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser selvfølgelig helst et bredt flertal, for det giver den største sikkerhed på længere sigt, men det vigtigste er, at der kommer et flertal, også selvom det ikke er et bredt flertal, siger hun.

Et af punkterne i 16-punkts planen er ny gødskningslovgivning. Her har Miljø- og Fødevareminister, Eva Kjer Hansen, netop sendt et nyt forslag i høring.

Karen Hækkerup gælder sig over, at processen nu er i gang.

- Først og fremmest er det en revolution, at vi overhovedet er, hvor vi er. Under den tidligere regering var det her aldrig sket. Nu er vi i gang, og det er et kæmpe fremskridt, siger hun.

Efter lovforslaget blev sendt i høring, bredte der sig en glæde i landbrugets foreninger og interesseorganisationer, og den deler Karen Hækkerup altså. Flere påpegede dog, at man godt kunne have ønsket sig, at forslaget havde givet muligheder for endnu mere gødning på de danske marker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er ikke landmand, men hvis jeg havde en mark, kunne jeg ikke finde på at give planterne mere gødning, end de har brug for. Derfor tror jeg, at det er en god løsning, der er blevet fremlagt, siger Karen Hækkerup.

En kompetent minister

Som bekendt blev Miljøministeriet og Fødevareministeriet lagt sammen under ledelse af Eva Kjer Hansen. Det træk overraskede mange, men Karen Hækkerup fortæller, at det var noget, der var længe undervejs.

- Allerede før valget, fortalte Lars Løkke hos os, at han gerne ville stoppe den krig, der var mellem Miljøministeriet og Fødevareministeriet. Jeg kender det selv fra min tid i Fødevareministeriet, hvor vi så os selv, som et traditionelt erhvervsministerium, og så sad miljøfolkene ovre på den anden side af gaden og trak den anden vej, siger hun.

Nu er de to ministerier lagt sammen, og det er ifølge Karen Hækkerup gået ganske godt.

- De er kommet godt af sted med sammenlægningen. Man har fået sat én politisk linje, og én vej at gå. Den kamp der har været, er blevet lagt ned. Vi har fået en minister, som har fået meget travlt. Eva Kjer får travlt, men jeg er sikker på, at hun har kapaciteten til at løse det, siger Karen Hækkerup.