Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Gylle, korn og ensilage i samme trailer

Af Af: Helge Plougmann Nielsen - 14. nov. 2017 KL. 08:07

  • ww270790_1
  • ww270790_2

Den tyske virksomhed, LiquidXliner, producerer lastvognstrailer, der kan transportere gylle den ene vej og korn eller majsensilage den anden vej.

AGRITECHNICA

I Tyskland transporteres der rigtig meget gylle og majsensilage til og fra landets mange biogasanlæg. Transporten foregår sådan, at majsen transporteres til biogasanlægget, og gyllen transporteres fra biogasanlægget.

Da gyllen er flydende og skal pumpes kræver det en lastvogn med tanktrailer, mens majsen skal transporteres i en tip trailer eller i en trailer med walking floor.

Andreas Exeler, der er landmand med 1.000 søer og driver 100 hektar vest for Osnabrück, etablerede i 2014 et biogasanlæg på 500 KWh. Hurtigt efter etableringen fandt den unge landmand ud af, hvor meget transport et biogasanlægget medførte, og han så også, at de specialiserede lastvogne stort set altid kørte tom den ene vej. Han undersøgte derfor muligheden for køretøjer, der både kunne transportere gylle og majsensilage. Han fandt imidlertid ikke det han søgte, og gik derfor selv i gang med at udvikle en trailer til både gylle og ensilage.

Letvægtstrailer som base

Resultatet af landmandens udvikling kan båd ses og købes på Agritechnica 2017. Ved første øjekast ser man på LiquidXliner standen blot en stor og skinnende aluminiumstrailer. Men ved nærmere eftersyn kan man se, at der er monteret en Vogelsang pumpe under traileren, og at der også er monteret en doktragt foran på traileren.

- Traileren er udviklet sammen med trailerproducenten Kempf og består for det meste af en standard tiptrailer på tre aksler og med et rumfang på 55 kubikmeter. I traileren er der monteret en stor pose af PVC, der rummer 28 kubikmeter gylle. Når traileren transporterer gylle, ligger den fyldte pose i bunden af traileren, og støttes af de kraftige aluminiumssider, siger Martin Eilting, der har ansvaret for salg og marketing i virksomheden Exeler GmbH, der står bag LiquidXliner.

- Når posen er helt fyldt op med gylle, er traileren fuldstændig stabil at køre med, og systemet er også både testet og godkendt af TÜV, siger Martin Eilting

Gyllen læsses og aflæsses med Vogelsang pumpen, og ved at der manuelt monteres en slange på traileren. Gyllen kan også læsses direkte over i en gyllevogn via en andok.

Rulles sammen

Før trailer læsses med ensilage, rulles posen sammen bag en ekstra forvæg i traileren. Sammenrulningen sker hydraulisk og uden at føreren behøver at forlade kabinen.

- Når posen er rullet sammen, stjæler den cirka 5,5 kubikmeter af trailerens volumen. Men der er stadig rigelig med plads i traileren til at vægtgrænseren udnyttes maksimalt, når den læsses med ensilage, siger Martin Eilting og tilføjer:

- Med posen af PVC og udstyret til sammenrulning af posen vejer den treakslede aluminiumstraileren kun 6,5 ton. Det betyder at den transporterer over to ton mere end tilsvarende løsninger på markedet.

Der kører ti LiquidXliner trailere i Tyskland og allerede på førstedagen af Agritechnica blev der skrevet slutseddel på trailer nummer 11.

Exeler producerer kundetilpassede løsninger, og mener sagtens at de kan udvikle en løsning til de danske behov og vægtgrænser.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame