I Aabybro hos Johnny Madsen, faldt valget igen på en østrigsk frontlæsser, da den 10 år gamle frontlæsser skulle have en afløser.

- Den gamle John Deere 6320 havde efterhånden kørt 9.000 timer med en Hauer POMS-110 frontlæsser og har læsset seks ton foder hver dag til 150 malkekøer, fortæller den nordjyske landmand, som besluttede sig for en opgradering til den nye John Deere 6150R med den nye Hauer XB 150-frontlæsser til sæson 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan faktisk ikke sammenligne de to frontlæssere - den nye læsser er en helt anden læsser i en langt kraftigere udgave end den tidligere.

Der er også grund til, at den nye XB-serie frontlæsser fra Hauer skiller sig ud. Læsseren har fået et forbedret udsyn da samtlige stempler og paraellelføring nu er indbygget i rammen, og der er vendt op og ned på redskabscylinderne:

- Det vil sige, at frontlæsseren har fået detaljer, som minder om det vi ser på en gummiged, fortæller Martin Gjørtz, medindehaver af MO Implements, som er den danske importør af Hauer.

Skubber med læsset

Martin Gjørtz henviser til stemplerne til tilt af redskabet, hvor stemplerne nu vender modsat. Det betyder, at frontlæsseren skal skubbe med stemplet, i stedet for at trække, når der læsses af.

- Da stempelstokken skal tækkes tilbage for tømning, skal olien løbe tilbage i cylinderen, hvilket betyder at frontlæsseren vil være betydelig hurtigere til at tømme eksempelvis en skovl, end den foregående model. Det er samme princip som på en gummiged, hvilket også giver den fordel at brydekraften er væsentligt forøget, da frontlæsseren har meget mere magt over tingene, når læsseren skubber stemplerne sammen frem for at trække ved lukning af skovlen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk er brydekraften øget med 33 procent på grund af denne konstruktionsændring.

Indbyggede detaljer

Den nye XB Bionic har stemplerne til tilt indbygget i rammen og det samme gælder parallelføring øverst på frontlæsseren.

- Det giver et markant bedre udsyn, også selvom selve rammen er blevet en anelse højere for at få plads til alle komponenter inde i rammen, fortæller Martin Gjørtz.

Selve rammens top er udformet som taget på en hus, så der ikke samler sig skidt oven på læsseren.

Hauer kalder parallelføringen for X-kinematik, da udformningen for parallelføringen fra siden minder om liggende X.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At tilt-cylinderne er indbygget i frontlæsserammen på den nye XB Bionic-serie, giver en helt anderledes udformning af redskabsføringen nederst på frontlæsseren.

- Hauer har taget patent på den lidt specielle redskabstilkobling, som skiller sig markant ud på markedet, fortæller Martin Gjørtz og fremhæver en god stor godstykkelse på de to arme, som sørger for at parallelføringen vil fungere.

Han viser desuden, at al rørføringen, ventiler og lignende er gemt væk i den smalle tværramme nederst på læsseren, ligesom alle hydraulikrør går langs med bunden på frontlæsserrammen og dermed er gemt ad vejen bag støttebenene, inden de forsvinder op i selve rammen og fortsætter til traktorens tilkobling.

- Generelt er den nye XB-serie væsentligt kraftigere end den tidligere VX-serie, og den nye serie strækker sig fra 150 til 280 hestekræfter.

Elektronisk styring

Styringen af læsseren kan ske fra Hauers ELC-styring, som er et elektronisk joystick, hvor der som standard er rystefunkion indbygget, og det er præcis den løsning, som Johnny Madsen har valgt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har allerede kørt over 400 timer med frontlæsseren og jeg er hurtigt blevet tilhænger af den elektriske rystefunktion, fortæller Johnny Madsen.

Martin Gjørtz fortæller, at der desuden er mulighed for styring af frontlæsseren med kabeltræk, hvis man ikke ønsker den elektroniske løsning.

- Og tilkøber man den elektroniske styring kan vi lægge flere funktioner ind i trykknapperne - eksempelvis powershiftgear fra traktoren kan betjenes fra joysticket og lignende, fortæller han.

Johnny Madsen roser desuden læssehøjden på den nye frontlæsser:

- Selvom John Deere 6150R er en forholdsvis lille traktor, så læsser den nye læsser ret højt, og det er altid rart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg plejer at sige, at man kan tage to bigballer og sætte oven på tre bigballer, fortæller Martin Gjørtz om læssehøjden på den nye frontlæsser-model, som Johnny Madsen har investeret i.

Grundige test

Den nye serie er blevet testet i over et år inden lanceringen.

- Der har kørt 10 testlæssere rundt i 2016 i primært Østrig, som efterfølgende er taget ind på fabrikken og skilt ad i atomer, for på den måde at finde svagheder på modellerne, fortæller Martin Gjørtz, som understreger, at det 55 år gamle familiefirma går meget op i kvaliteten af produkterne.