Som en nyttig håndsrækning til kartoffelavlere med stenholdig jord har Grimme udviklet et nyt sorteringssystem, som netop har opnået en guldmedalje i forbindelse med den kommende landbrugsmesse, Agritechnica 2013 i Hannover. Det er et skånsomt system, da det er baseret på luftstrømme.

Hos Grimme kalder man selv systemet for et "pneumatisk tilsætningsseparator-aggregat til separering af sten og fugtige jordknolde", men man har dog også valgt en mere mundret betegnelse, AirSep.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Airsep er et system, der arbejder meget skånsomt med opdrift-systemet. Kartoflerne holdes af en luftstrøm og føres skånsomt ud af sorteringsaggregatet. Sten og knolde holdes nede under kartoflerne og fjernes via en stensluse. Således adskilles kartoflerne skånsomt, næsten som under en vandseparation, men tørt, og dermed kan produktet efterfølgende lagres.

Ved to-rækkede kartoffeloptagere yder børsteseparator-aggregater en gennemstrømningsmængde på 30 tons per time. AirSep opnår gennemstrømningsmængder på op til 60 tons per time med en ifølge producenten yderst høj sorteringspræcision.

På Agritechnica 2013 præsenteres AirSep på en to-rækket, trukket kartoffeloptager med tank, nemlig modellen SV-260.