Glæden var stor i landbruget, da Regeringen sidste år fik gennemført landbrugspakken, der betød, at det nu bliver muligt at bruge mere gødning på markerne.

Høsten 2016 var dog bestemt ikke værd at skrive hjem om vejrmæssigt, og da landbrugspakken først blev vedtaget i foråret, var det ikke alle, der nåede at få optimal gavn af den ekstra mængde gødning. Derfor bliver det ekstra interessant at se, om høsten 2017 bliver påvirket af de nye gødningsregler. Vinteren har været mild, og vejret har artet sig forholdsvis fint i det tidlige forår.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Når høsten er i fuld sving, kommer vi til at mangle lagerplads.

- Vagn Hundebøll, DLG

- Vi forventer en høst, der mængdemæssigt nærmer sig høsten i 2015. Det var en stor høst, og vi håber og tror på en høst i år, der ligger lige i underkanten af 10 millioner tons, siger Henning Fogh, der er administrerende direktør for grovvaresektionen ved Danish Agro.

Også hos DLG forventer man en høst der ligger ud over det sædvanlige:

- Sidste år var udbyttemæssigt under normalen, og det bliver spændende at se, hvad vi får ind i år. Denne høst kan give et mere retvisende billede af, hvad landbrugspakken kommer til at betyde. Indtil videre ser det ud som om, at vinteren har været rimeligt mild. Der er intet - lige nu - der skulle forhindre, at vi får en rigtig god høst. Høsten er årets absolutte højdepunkt, og en ting er sikkert: Vores medarbejdere står altid klar til at give den en ekstra skalle, så vi kan få høsten i hus sammen med vores kunder. Vi er klar til alle de udfordringer, der møder os, siger Vagn Hundebøll, der er vicekoncerndirektør, produktion og logistik, hos DLG.

Øget kapacitet

Ingen af grovvareselskaberne regner dog med, at de får problemer med kapaciteten trods en større høst:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selvfølgelig er det altid rart at få så stor en høst som muligt. Høsten 2015 var på 10 millioner tons, og høsten sidste år var én million tons mindre. Som grovvareselskab skal vi være gearet til at kunne klare sådanne udsving, siger Henning Fogh fra Danish Agro.

Hos DLG har man øget kapaciteten på havnene i Aalborg og Aarhus med omkring 40.000 tons.

- DLG har en samlet lagerkapacitet på 1,9 millioner tons, og nu arbejder vi på at få lagrene helt tømt fra sidste år, så de kan blive fyldt igen. Vi er også i gang med at planlægge vores transport til høsten. Vi har en grundkapacitet på 300 lastbiler, der kører fast, men i høsten skal vi bruge 150 lastbiler ekstra. Det største udfordring er, hvis der er blevet høstet meget, og det begynder at regne. Så skal vi have flyttet store mængder hurtigt, og det kræver meget kapacitet, og at vi skal være på forkant, siger Vagn Hundebøll og fortsætter:

- Når høsten er i fuld sving, kommer vi til at mangle lagerplads, men det er derfor, at vi afskiber omkring 300.000 tons i løbet af høsten, så der er plads til det hele.

Højere kvalitet

Selvom de to store grovvareselskaber begge forventer et større udbytte, så er det faktisk på kvaliteten, at man forventer det største spring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I høsten 2016 var proteinindholdet i kornet en smule højere end tidligere, og det forventes at fortsætte i år.

- Det er svært at sige, om de nye kvælstofregler alene var skyld i et højere proteinindhold i 2016, men det har helt sikkert haft en effekt. Derfor forventer vi også et højere proteinindhold i år. Lige som sidste år belønner DLG igen landmændene for at gødske med henblik på at øge proteinindholdet i foderkorn. Vi skærper ambitionsniveauet for proteinholdet, og særligt højt proteinhold opnår særlig gunstig belønning, siger Vagn Hundebøll.

Han bakkes op af Henning Fogh fra Danish Agro:

- Vi forventer nogle afgrøder med et højere proteinindhold, og det giver os flere muligheder - særligt når vi taler om hvede. Her håber og tror vi på, at vi får nogle hvedekvaliteter, som giver flere muligheder på eksportmarkederne og til de hjemlige møller, siger han.

Hos DLG understreger man også vigtigheden af et højere proteinindhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maltbyg er en af vores helt store eksportartikler. Med de tiltag, der er kommet nu, håber jeg, at vi kan få hævet proteinniveauet igen, så kvaliteten igen kan blive helt i top, siger Vagn Hundebøll og fortsætter:

- I Tyskland har de let 13-14 procent protein i deres brødhvede, og vi ligger et par procent ringere. Hvis vi er i stand til at komme højere, er vi fri for at importere brødhvede, og måske kan vi endda eksportere noget af det. Samtidig vil det betyde, at vi kan undgå at importere dyre sojaskrå, hvis proteinindholdet hæves i den store del af hvede, der bruges til svinefoder. Det er en win-win situation, som vil være rigtig positiv for dansk landbrug.

Spændende høst

Det er dog for tidligt at sige med sikkerhed, at høsten 2017 bliver året, hvor vi for alvor mærker den fulde effekt af landbrugspakken.

- Det bliver spændende, for der er lidt uvished efter mange år, hvor man har trukket på jordens reserver. Nu har vi de øgede normer, men er det nok, eller tager det nogle år, inden vi når nogle proteintal, som begynder at være interessant til eksport. Det får vi først svaret på, når høsten kommer i hus, og vi kan se, hvilke kvaliteter, vi får ind, siger Henning Fogh fra Danish Agro.

Hos konkurrenterne fra DLG ser man også frem til årets høst:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ønsker alle en rigtig god høst og krydser fingrer for en rigtig god og udbytterig høst, siger Vagn Hundebøll.