Mange af landets grønne organisationer har flere medlemmer nu end for 10 år siden. Det viser en rundspørge foretaget af Altinget.dk blandt en stor del af landets miljø-, landbrugs- og klimaorganisationer. I alt har ni ud af de 13 adspurgte organisationer oplevet en medlemsstigning siden 2002.

Medlemsvæksten gælder ifølge Altinget.dk både store organisationer som Verdensnaturfonden WWF og Greenpeace, men også mindre organisationer som Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det samlede antal af medlemmer, er der dog tale om en tilbagegang. Det skyldes primært, at medlemstunge organisationer som Danmarks Vindmølleforening og Danmarks Naturfredningsforening er gået tilbage med henholdsvis 61.286 og 12.438 medlemmer. Til gengæld er organisationer som Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Jægerforbund og Det Økologiske Råd gået frem.

Bjarne Ibsen, professor på SDU og ekspert i folkelige bevægelser, mener, at fremgangen her er et udtryk for stort fokus på det grønne område i samfundet.

- De folkelige og sociale bevægelser står ikke så stærkt som tidligere. Men det grønne område er en undtagelse. Fremgangen er et udtryk for, at det grønne spiller en stor rolle i samfundet og på den politiske dagsorden. Tidligere var det for eksempel religion og klassespørgsmål, man kæmpede om. Det spiller en mindre rolle i dag. Det grønne er blevet det nye kampfelt, hvor der er noget på spil, siger han til Altinget.dk.

Også Økologisk Landsforening har oplevet en markant medlemsfremgang som følge af en mere aktiv kampagneindsats. Siden foreningen i 2002 blev stiftet som en fusion mellem en række mindre foreninger er medlemmerne strømmet til. I dag tæller foreningen 3.704 medlemmer bestående af både landmænd, virksomheder og forbrugere.

- De fleste medlemmer kom til efter en kampagne, som Økologisk Landsforening kørte for et par år siden, forklarer direktør i Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck. Kampagnen gik ud på, at én landmand inviterede en anden landmand ind i foreningen.