Det er endnu for tidligt at vurdere, om udnævnelsen af Jakob Ellemann som ny miljø- og fødevareminister bliver til gavn for landbruget og det danske samfund, og det bliver spændende at se, hvordan han forvalter jobbet i de maksimalt 13 måneder han får i jobbet, indtil der igen skal være folketingsvalg.

Men skal man bedømme ham på de få udtalelser, han allerede er fremkommet med siden udnævnelsen i sidste uge - foruden flere tidligere udtalelser om landbruget - giver det anledning til betydelig bekymring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første er det bemærkelsesværdigt, at han tidligere har sagt, at det eneste ministerium, han vil sige nej tak til, er det ministerium, han nu har takket ja til at stå i spidsen for.

Han sagde også i forbindelse med sin tiltræden, at han er miljø- og fødevareminister i dén rækkefølge. Det vil sige først og fremmest miljøminister. I anden række fødevareminister.

Han har også udtalt, at han er mere grøn, end vi har været vant til at se Venstres ministre være på denne ministerpost.

Og på Venstres landsmøde i efteråret ironiserede han kraftigt over, at flere Venstrepolitikere benytter enhver lejlighed til at tale meget om gødskningsnormer og implementering af EU's vandrammedirektiv.

Det er som om, han slet ikke erkender, hvor alvorlige de sager er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den baggrund er vi sikkert mange, der i skrivende stund venter hans egentlige politiske udmeldinger med tilbageholdt åndedræt.

Det er også med betydelig bekymring, vi tænker på, om hans foreløbige udmeldinger skal tolkes som en bunden opgave fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, der nu ønsker en helt ny kurs for landbrugspolitikken.

Indtil nu i denne valgperiode har regeringens landbrugspolitik ellers været klart defineret af en borgerlig politisk aftale, som blev indgået allerede før seneste valg og blandt andet resulterede i landbrugspakken. Hvis udnævnelsen af Jakob Ellemann skal tolkes som et kursskifte i regeringens miljø- og landbrugspolitik, ser det sort ud.

Og selvom forgængeren Esben Lunde Larsen også ved flere lejligheder har fået knubbede ord med på vejen på denne plads, kan det bekymre, om vi med den nye minister er kommet fra asken i ilden.

Trods betænkeligheden ved Lars Løkke Rasmussens valg af minister, skal Jakob Ellemann selvfølgelig bydes velkommen og mødes fordomsfrit, så længe han endnu ikke har sat et reelt aftryk på regeringens fødevare- og landbrugspolitik.