Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Griseforskning gør os klogere på sygdomme

Af JOF - 10. okt. 2018 KL. 15:00

Forskere og erhverv har i samarbejde udviklet en fedme-grisemodel, der kan bruges til at undersøge, om protein- og fiberrig kost kan bidrage til at forbedre tilstanden for metabolisk syndrom.

DCA, Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, oplyser i en pressemeddelelse at forskere og erhverv sammen har udviklet en fedme-grisemodel, der kan undersøge, om protein- og fiberrig kost kan bidrage til at forbedre tilstanden for mennesker med metabolisk syndrom. Projektet er finansieret af Innovationsfonden.

DCA oplyser, at 20-25 procent af den voksne befolkning i den vestlige verden har metabolisk syndrom, hvilket øger risikoen for hjertekarsygdomme og type 2 diabetes.

Forskningsprojektet, der blev påbegyndt i 2015, bliver ledet af professor Knud Erik Bach Knudsen fra Institut for Husdyrsvidenskab ved Aarhus Universitet. Forskere fra Danmark, USA og Norge deltager også i projektet, som bliver kaldt Merit.

Undersøgelserne i projektet er dels foretaget på mennesker med metabolisk syndrom, og dels på grise, der er blevet tildelt en energitæt diæt. En af hensigterne med projektet har været at udvikle en grisemodel med metaboliske anormaliteter svarende til det, man ser hos mennesker, skriver DCA i pressemeddelelsen.

- Det muliggør dels, at vi kan foretage detaljerede undersøgelser af de molekylære ændringer i kroppens væv og organer, der er en konsekvens af den usunde levevis, samt mulighederne for gennem diæt at ændre de negative konsekvenser af en usund levevis tidligere i livet. Dette er nyttig viden - også for mennesker, idet grise og mennesker fysiologisk ligner hinanden meget, siger Knud Erik Bach Knudsen om projektet, der stadig er i gang.

De undersøgte diæter består af bioaktive proteiner fra valle og fibre fra hvedeklid, som er blevet enzymbehandlet for at øge bioaktiviteten. På længere sigt er et af målene at udvikle sunde fødevarer, der kan modvirke udviklingen af fedmerelaterede metaboliske anormaliteter hos mennesker.

- Eftersom diætinterventionerne hos mennesker og grise er identiske, vil vi som de første være i stand til at lave sammenlignende undersøgelser på mennesker og grise, fortæller Knud Erik Bach Knudsen i pressemeddelelsen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame