Har du nogen sinde sagt til dine børn "I dag er det så varmt, at i må lege i havevanderen" - for så efterfølgende at lukke for havevanderen, når de lige er nået ind under? Nej vel.

På en hed sommerdag i stalden bryder grise sig heller ikke om at få tilbudt overbrusning for efterfølgende at finde ud af, at det slukker, næsten inden de når at blive kølet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Manglende eller for kortvarig køling på varme sommerdage kan medvirke til manglende ædelyst, utilfredshed og utilpashed hos grise.

Overbrusning virker ved at nedkøle grisens krop. Man kender det selv fra en varm sommerdag. Efter en dukkert i bølgerne føler man sig svalet, indtil huden er tør igen. For grisene virker det på samme måde. Når grisene er tørre igen, kan de ikke komme af med varmen på anden måde end at gispe og søle sig, eller de kan nedsætte varmeproduktionen ved at nedjustere aktivitetsniveauet.

Vi hører af og til, at det ikke er nødvendigt at køle i stier med fulddrænet gulv - men det er ikke korrekt. Grise på fuldspaltegulve har samme behov for at blive kølet. 

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 6. juli.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.