De knap hundrede fremmødte medlemmer kiggede forundret på formanden for Landboforeningen Midtjylland, Frede Lundgaard Madsen, da han tog ordet for at aflægge beretning på årets generalforsamling.

Formanden stod med en stor lyserød gris i favnen og spurgte retorisk: "Hvad ser I?"

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmænd, der ser en gris, ser måske penge, forbrugere måske koteletter, miljøentusiaster ser måske et svineri, kommunens embedsfolk ser måske formularer og forordninger.

-Præcis sådan er det også med landbruget i dag. Den danske befolkning ser helt forskellige ting, når vi siger "landbrug" og det skal vi forholde os til, som landmænd, påpegede formanden og hermed kom der gang i veloplagt beretning leveret både med glimt i øjet og kolde facts af duoen Frede Lundgaard Madsen, formand og Anders Ahrenfeldt, næstformand.

Landbrugets rolle i samfundet og samfundets indflydelse på landbruget blev vendt ud fra både helikopterperspektivet og det helt nære, hvor det handler om den enkelte landmands produktion og eksistens.

Vigtige fokuspunkter var de mange nye reguleringer omkring både CO2 udledning og fosfor, som er fulgt og følger i halen på den Landbrugspakke, der blev vedtaget i 2016 og gav landmænd mulighed for øget gødskning af afgrøderne.

-Vi er glade for muligheden for mere optimal gødskning, derfor må vi også tage konsekvenserne med oprejst pande, selv om det giver nye udfordringer, som vi skal finde løsninger på, sagde Frede Lundgaard Madsen og viste film om minivådområder, som kan være en mulighed, når kvælstofudslippet skal reduceres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kommende vandløbslov, som er undervejs i det politiske system fik også særlig opmærksomhed.

Formanden pointerede, at man arbejder seriøst med både lodsejere, kommuner, folketingspolitikere og partierne for at gøre opmærksom på landmændenes syn på en fornuftig ny vandløbslov.