Grimme fik på Agritechnica en guldmedalje for det nye rensesystem, hvor kartoffelknoldene nærmest transporteres på en luftbro, mens jordknolde og sten falder igennem og samles i en tank.

Systemet er designet, så det kan monteres i stedet for et af de øvrige rensesystemer, som Grimme tilbyder. På messen var systemet monteret på en traditionel to-rækket Grimme SV 260 bugseret optager. I løbet af sæson 2004 testes systemet på cirka en håndfuld optagere, og salgschef Per Rasmussen, Grimme Skandinavien A/S, håber at kunne få en maskine til landet i efteråret 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet er nyt, og det skal nu testes igennem, før det frigives til salg. Ifølge Grimme kan systemet anvendes til alle typer af kartofler, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg er meget spændt på at se, hvordan systemet fungerer i spisekartofler, og hvor mange skader vi får på knoldene, når stenstrenglægningen undlades, siger Per Rasmussen.

Større kapacitet

Blæseren, der er med hydraulisk træk, kræver cirka 30 hestekræfter, og luftmængden indstilles fra terminalen i førerkabinen.

Grimme har testet systemet, og under vanskelige forhold tog optageren med AirSep cirka dobbelt så mange kartofler op som optageren med traditionel børstesortering. Grimme fremhæver samtidig, at systemet med luft giver en mere skånsom behandling af kartoflerne.

Automatisk regulering

Der vil gå nogle år, før AirSep er klar til salg, og derfor fortsætter Grimme udviklingen af de traditionelle rensesystemer.

På Grimme 150-60 og SE 260 med pigbånd tilbyder Grimme nu et system, som automatisk regulerer hastigheden på de to pigbånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet måler belastningen på båndene, og når belastningen stiger øges hastigheden på båndene automatisk. Det opretholder rensekapaciteten på båndene og minimerer risikoen for, at båndene lukker til, når boniteten varierer, og der eksempelvis kommer store mængder fugtigt humusjord op på pigbåndene, forklarer Per Rasmussen.

Strenglægger med større ydelse

Grimme introducerer en ny variant af den kendte CS-stenstrenglægger. På den nye strenglægger er den anden sorteringskæde forlænget med 500 millimeter. Det øger arealet på jordkæden med cirka en kvadratmeter til et samlet areal på 7,2 kvadratmeter. Sammen med den længere jordkæde introducerer Grimme en ny undervogn, som kan hæve strenglæggeren 500 millimeter. Dermed øges vinklen på båndene, og renseeffektiviteten øges. Ifølge Grimme forøger de nye tiltag kapaciteten på strenglæggeren med cirka 15 procent, når der arbejdes i vådt og tungt jord.