Markedet for økologiske fødevarer har været i solid og konstant vækst gennem mere end 10 år - finanskrise til trods - og danskerne er det folkefærd i verden, som køber allermest økologi. I øjeblikket efterlyser danske butikskæder flere økologiske landmænd til at producere økomaden for at imødekomme den stigende efterspørgsel. Lokale økovarer er i høj kurs i hele landet, og detailkæderne har stigende efterspørgsel på lokalt produceret økologi. Også i storkøkkener og kantiner er der øget brug af økologiske varer i gryderne. Men de skal i al for høj grad hente råvarerne uden for regionen og landet. En nordjysk produktion af eksempelvis økologiske basisgrønsager er næsten ikkeeksisterende. Det skal et nyt initiativ lave om på.

Konventionelle landmænd og lodsejere i Brønderslev Kommune modtager i de kommende dage en henvendelse med tilbud om et gratis omlægningstjek. Selve tjekket består i et besøg af en økologikonsulent, som går bedriften igennem sammen med landmanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi møder mange landmænd, som tanken om økologisk drift allerede har strejfet, og vi får ofte aflivet nogle myter om økologi og økologer,

Peter Søndergaard, der er økologikonsulent og projektleder i Økologisk Landsforening.

- Et omlægningstjek er ganske uforpligtende og anonymt og kan give landmanden et klarere billede af, hvad økologisk produktion er, og af, om han eller hun kan se sig selv og sin bedrift i det. Vi møder mange landmænd, som tanken om økologisk drift allerede har strejfet, og vi får ofte aflivet nogle myter om økologi og økologer, siger Peter Søndergaard, der er økologikonsulent og projektleder i Økologisk Landsforening.

Initiativet er et samarbejde mellem Økologisk Landsforening, Brønderslev Kommune og LandboNord.

- Økologisk landbrug er en driftsgren på linje med konventionelt landbrug, og et gratis omlægningstjek er en god mulighed for at overveje nye muligheder for ens ejendom. Derfor glæder vi os over samarbejdet med Økologisk Landsforening om at tilbyde landmændene i Brønderslev Kommune denne mulighed, lyder det fra LandboNords formand Niels Vestergaard Salling.

Stor efterspørgsel

Det er 25 år siden, Ø-mærket så dagens lys, og hver tredje liter mælk, hvert fjerde æg og hvert femte kg mel i danskernes indkøbskurv er i dag økologisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Brønderslevs beliggenhed, en stærk faglig landbrugskultur og det, at kommunen tiltrækker en del turister fra områderne langs kysterne, når de skal "ind at handle", giver gode afsætningsmuligheder for økologiske varer ? lige fra grøntsager, frugt og bær til kød. Markedet efterspørger flere økovarer, og de nordjyske landmænd har gode muligheder for at levere, siger Peter Søndergaard og tilføjer:

- Samfundet har i dag stort fokus på miljø og bæredygtighed. Samtidig viser det sig ofte, at mange landbrugsbedrifter kan få en god forretning ud af at omlægge til økologi. På den baggrund er der flere gode argumenter for at få belyst mulighederne for vækst og udvikling med en økologisk bedrift.

Omlægningstjekkene tilbydes i projektet Målrettede Omlægningstjek 2016, som gennemføres af Økologisk Landsforening med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug.