Agrifarm købte i oktober 2013 alle rettigheder til konceptet Intellifarm af MT Højgaard, hvorefter de fortsatte udviklingen af konceptet. Nu hvor der er taget en kvægstald i brug i Skjern, og en slagtesvinestald er klar til at blive bygget på Sjælland, er Agrifarm klar til for alvor at udbrede konceptet.

- Vi indgår samarbejdet, fordi vi har produktet og teknikken, og Gråkjær har kompetencerne til at få det udbredt, siger Hans Jørgen Pedersen, administrerende direktør hos Agrifarm.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samarbejdet har til formål at danne et tæt bånd mellem to virksomheder, og det er væssentlig for salgsdirektør Martin Rindom fra Gråkjær, at der ikke er tale om en overtagelse af Agrifarm.

- Vi er to selvstændige virksomheder, og processen har aldrig været drevet af et eventuelt køb, fortæller Martin Rindom.

Intellifarm er en konceptstald

Helt tilbage i tiden under MT Højgaard har Intellifarm været tænkt som en konceptstald, som skulle løse nogle af de logistikmæssige problemstillinger, der er i store staldanlæg. Samtidig har man udtænkt konceptet ud fra tre nøgleord, som er energi, dyrevelfærd og miljø.

Staldene er bredere og derved mere firkantede, så man kan minimere flytteafstanden og derved den interne logistik. Ved svinestalde er der lavet beregnigner, der viser, at en bredere stald kan minimere flytteafstanden med 25 til 30 procent. Samtidig med det er stalden i stand til at rense udgangsluften, på trods af at det er naturlig ventilation.

- Vi har udviklet et koncept, hvor vi med meget lille energiforbrug kan fjerne 80 procent af ammoniakemmisionen og 50 procent af lugtemmisionen, fortæller Hans Jørgen Pedersen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I den slagtesvinestald vi skal til at bygge på sjælland, har vi beregnet os frem til, at landmanden kan spare 10 kroner pr. slagtesvin i energiomkostning.

Samarbejde om udbredelse

Udfordringen for Agrifarm var at udbredde staldkonceptet, da de fortsat er et udviklingsfirma.

- Vi har den styrke og erfaring, der skal til for at få løftet dette ud i markedet, siger Martin Rindom og fortsætter:

- Samtidig har vi et ønske om at have flere koncepter i vores salgsvifte, og der ser vi Intellifarm som et rigtig godt alternativ til nye barmarksprojekter.

Det vil fortsat være Agrifarm, der udvikler konceptet, men med den indkøbsvolume som Gråkjær har, mener begge parter, at de vil kunne tilbyde et mere flesibelt og billigere projekt til landmanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi kan få sat 10 projekter igang indenfor de næste 5-10 år, er vi tilfredse, fortæller Martin Rindom.