To år efter EU's store landbrugsreform trådte i kraft, har både landmænd og konsulenter godt styr på de nye krav, de bliver mødt med, før de kan få udbetalt grundbetaling og andre dele af landbrugsstøtten. En status for 2016 viser blandt andet en halvering i de økonomiske sanktioner rettet mod landmænd, samt ændringer i de såkaldte miljøfokusområder.

I 2015 trådte EU?s nye landbrugsreform i kraft, og den ændrede vilkårene for udbetaling af landbrugsstøtte. Men ansøgningsrunden, der sluttede midt i maj, viser, at erhvervet og konsulenterne allerede har en god forståelse for de nye regler.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når landmændene og deres konsulenter får udfyldt ansøgningerne korrekt, ser vi færre tilfælde, hvor de ender med at måtte betale støtte tilbage til EU,

Sarah Børner, EU-direktør i NaturErhvervstyrelsen

Landmænd på 40.435 bedrifter har søgt om støtte for cirka 6,2 milliarder kroner under ordningerne grundbetaling, grøn støtte, støtte til unge landmænd og ø-støtte. Langt størstedelen af ansøgningerne om landbrugsstøtte blev udfyldt korrekt, og det glæder EU-direktør Sarah Børner i NaturErhvervstyrelsen.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi ser så stor en fortrolighed med de nye regler. Når landmændene og deres konsulenter får udfyldt ansøgningerne korrekt, ser vi færre tilfælde, hvor de ender med at måtte betale støtte tilbage til EU, fordi der er sket fejl, siger Sarah Børner.

Hårdt arbejde lønner sig

Hun peger på, at landmændenes og konsulententernes hårde arbejde med at sætte sig ind i de nye grønne regler om blandt andet miljøfokusområder har betalt sig. De mange korrekte ansøgninger betød allerede i 2015, at landmændene blev ramt af færre økonomiske sanktioner.

Mens landmændene i 2014 fik trukket mere end 18 millioner kroner i landbrugsstøtte, lå tallet sidste år på omkring 9,5 millioner kroner, hvilket svarer til 1,5 promille af den samlede direkte støtte. Da der samtidig blev gennemført flere kontroller med landmændenes arbejde, er tallet særdeles positivt, påpeger Sarah Børner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har sammen med erhvervet en stærk interesse i at sikre, at reglerne bliver overholdt, så EU ikke trækker støtte tilbage. Derfor er jeg meget tilfreds med den positive udvikling, uddyber hun.

Sarah Børner understreger, at det er blevet sværere at begå fejl, fordi IT-systemet, hvor man søger landbrugsstøtte, i endnu højere grad behandler ansøgningen elektronisk. Samtidig arbejdes der konstant på at forenkle reglerne på området.