Fødevareministeriet udgav tidligere på sommeren en handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin - en handlingsplan forfattet i samarbejde med repræsentanter fra dansk landbrug, slagterier, dyreværnsorganisationer, forbrugerorganisationer, dyrlæger og detailhandel.

Kristian Viekilde repræsenterede dyrlægerne som formand for Sektion vedrørende svin i Den Danske Dyrlægeforening, og han er som udgangspunkt tilfreds med handlingsplanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af handlingsplanens punkter siger, at halekupering skal reduceres ved at sikre beskæftigelsesmateriale i staldene.

Men selvom punktet er fornuftigt at diskutere, gør Kristian Viekilde opmærksom på, at beskæftigelsesmateriale allerede er et lovkrav. Han slår også fast, at spørgsmålet om halekupering er en svær diskussion.

- Som dyrlæger er vores opgave at hjælpe dyr og landmand bedst muligt efter de forhold, der nu en gang er, siger Kristian Viekilde og uddyber:

- Som udgangspunkt er dyrlæger ikke imod halekupering, da alternativet efter min erfaring ofte vil være halebid fulgt at store smerter og infektioner.

For at nå hele vejen rundt omkring velfærden er man også nødt til at kigge på de medarbejdere, der har med dyrenes dagligdag i staldene at gøre, mener Kristian Viekilde. Han fortæller, at størstedelen heldigvis er dygtige og engagerede medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som det er nu, skal alle nye medarbejdere på et obligatorisk medicinhåndteringskursus. Her lærer de basale færdigheder inden for pleje, medicinering og sygdomsregistrering i en besætning. Og Den Danske Dyrlægeforening foreslår, at man tager elementer fra dette kursus og omsætter til et nyt velfærds- og medicinhåndteringskursus.

- Vi så gerne, at man lavede et obligatorisk kursus, hvor medarbejderne lærer om velfærd, så det bliver en implementeret del af deres arbejdsdag. På kurset kunne man gå de velfærdsmæssige ting igennem for medarbejdere, der ikke har erfaring med at passe grise, fortæller Kristian Viekilde.

I hans optik vil det klart gøre medarbejdernes faglige platform bredere og mere stabil og på den måde bidrage til at reducere pattegrisedødeligheden.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer den 3. oktober.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk eller på 7620 7970.